passzív

Egy kis történelem: a szélenergia hasznosítása az ókori Perzsiában

Ha megújuló energiáról van szó, akkor hajlamosak lehetünk a mai világ vívmányaként gondolni rá. Aztán persze eszünkbe juthat – a szélenergiára szűkítve a kört – például Don Quijote de la Mancha, és rögtön világossá válik, hogy a szélenergia hasznosítása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint ahogy azt a high-tech, hibrid, nyíltvizi szélturbinák aktualitása sugallja.

Készház konferencia

Az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata október 27. és november 14. között megvalósuló “Zöld Építészeti Napok 2010” keretében immár 11-ik alkalommal rendezi meg Készház Vásárát, új neve Készház és Passzívház Vásár.

Nullenergiás irodatorony

Az Oregon Fenntarthatósági Központ várhatóan a legnagyobb önfenntartó irodatorony lesz a világon, melynek célja, hogy a teljes víz- és energiaigényét saját magának termelje meg. Egy ilyen óriási épületnél ez nem egyszerű kihívás, azonban az úttörő kezdeményezés várhatóan év végéig el tud kezdődni.

Passzív ház napfény nélkül?

A most bemutatott épület kiváló példája a fenntartható modern otthonok sokszínűségére, még egy olyan helyen is, ahol egyébként számos tényező akadályozta az ilyen jellegű törekvéseket.

Passzívan szép az élet

Svájci épületet választottak az idei év passzívházának. A háromszintes építmény szakít az ebben a szegmensben megszokott irányelvekkel.

Szuperfuturisztikus, növényborította passzív városháza

A Zon-e Architecht által tervezett noaini városháza a passzív és aktív energia-megtakarítás jegyében született. A futurisztikus épületnek kétrétegű homlokzata van: egy külső acélváz, amelyen átszűrődik az épület lombeszű, fényes sziluettje. Ez a városháza inkább néz ki egy természeti képződménynek, mint nyüzsgő önkormányzati épületnek – reméljük erre más városok is felfigyelnek!