repülőgép

Főzőolajjal utazhatnak az óceán felett

A holland KLM légitársaság közölte: heti egyszer olyan repülőgéppel utaztat hamarosan az Amszterdam-New York járaton, amelyik elhasznált főzőolajból készült bioüzemanyaggal repül.

Repülőgépek a „javulás útján”

Algából vagy a Fülöp-szigeteken őshonos jatropha nevű növényből készül-e majd a repülőgépek által többnyire használt alternatív üzemanyag?

Lassan Kína is elhúzza a zöld csíkot?

Az Airbus is segédkezik abban a több szereplős projektben, melynek célja, hogy megújuló repülőgép-üzemanyagot fejlesszenek ki Kína számára. A munkálatokban vezető kínai cégek is segédkeznek, és a gyártás szintén Keleten fog történni.

Megcsinálta tervezett repülését a Solar Impulse

Bár nem oly rég ugyanitt sikertelenül próbálkozott (az erős szél miatt), csütörtökről péntekre virradó éjjel sikerrel fejezte be tervezett hosszú távú repülését a svájci fejlesztésű napelemes repülőgép, a Solar Impulse.

Rossz hírek az égen

A kondenzcsíkokat az emberek már megszokták, egyszerűen ott vannak az égen. Mivel rengeteg repülőgép szeli az eget nap, mint nap, mindig láthatunk egy-egy fehér csíkot a kékben. Arról pedig, hogy pontosan micsodák is ezek a kondenzcsíkok, zajos vita folyik évek óta.

A Pipistrel modellje nyerte a zöld repülők versenyét

Két évvel ezelőtt a repülőgép-tervezőket felkérték, hogy tervezzenek egy olyan elektromos repülőgépet, amely meg tud tenni 322 kilométert (200 mérföldet) két óra alatt, és ezalatt 3,8 liternél kevesebb üzemanyagot – vagy ennek megfelelő mennyiségű áramot fogyaszt el. Aki a legjobban teljesítő repülőgépet tervezi, azé az 1,35 millió dolláros fődíj.

Megérkezett a környezetkímélő Boeing 787

A Boeing kifejlesztette a 787-es Dreamlinert, amely a cég adatai szerint 20%-kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és ugyanennyivel kevesebb károsanyagot bocsát ki, mint a hasonló méretű utasszállítók.