szálló por

A PM10 változatlanul gyötri a városi lakosságot

A földfelszín közelében szálló por, a benne kavargó mikrorészecskék a városok levegőjében még napjainkban sem kímélnek jóformán senkit, elsősorban emiatt a nagyobb városok lakóinak az élettartama mintegy két évvel rövidül meg.

Megszüntették Budapesten a szmogriadó riasztási fokozatát

A pénteki mérési eredmények alapján Budapesten megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, a tájékoztatási fokozat egyidejű elrendelése mellett.

Peking hatékonyabban méri a légszennyező anyagok jelenlétét a levegőben

A pekingi hatóságok felállították a város levegőjének minőségét ellenőrző saját rendszerüket, miután az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége folyamatosan közzétette aggasztó mérési eredményeit és a közvélemény részéről is nyomás nehezedett a város vezetésére.

Peking orrba helyezhető levegőszűrőket vásárol külföldről

Megállapodott a pekingi önkormányzat egy olasz céggel, hogy a szálló por kiszűrésére is alkalmas eszközt vásárol, amelynek kipróbálására elsőként a fővárosi önkormányzati dolgozók kapnak lehetőséget – jelentette a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) értesülése alapján pénteken a helyi média.

Rákkeltő gázok leválasztását és jobb minőségű fémek kidolgozását kutatják Dunaújvárosban

A fizikai hatásokkal szemben ellenállóbb, könnyebben festhető és ragasztható fémfelületek létrehozása, továbbá az ipar, valamint közlekedési eszközök által kibocsátott káros gázok felbontása és a levegőt szennyező porszemcsék, az ún. szállóporok, leválasztása is megtörténhet a Dunaújvárosi Főiskolán végzett kutatások révén.

Szálló por – A Nefmi és OKI szerint nem ajánlott a szabadtéri sportolás

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) és az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) szerdán közzétett, közös felhívásában azt ajánlja, hogy ne sportoljanak a szabadban azokon a településeken, ahol a levegő minősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít.