szélkerék

A kis német falu, Feldheim, függetlenedett a fosszilis energiaforrásoktól

A mindössze 145 lelket számláló brandenburgi faluban, Feldheimben 100%-os a foglalkoztatottság, ellentétben a környék többi kistelepülésével, ahol átlagosan 30%-os a munkanélküliség. A falu közössége és az Energiequelle GmbH ötévnyi kitartó munkával és kétmillió euró felhasználásával 2010 áprilisára elérte, hogy saját magának termelje az áramot és a hőt, ezzel biztosítva munkát a feldheimeknek.

Nappal napelem, éjjel szélkerék

A nap- és a szélenergia a két legelterjedtebb megújuló energia, de mindkettőnek megvan a maga hátránya. A napenergiát csak nappal lehet hasznosítani, ekkor viszont a szél fúj kevésbé. Éjszaka a szél felélénkül, de nincs napfény. Hogy hogyan lehetne a két energiaforrás gyengeségét erősséggé fejleszteni? Például egy napelemes szélkerékkel.

Vendégházak egy szélkerék lapátjaiból

Egyes szélerőművek óriásiak – akkorák, hogy a lapátjaikban akár lakni is lehet. Éppen ezért, ha egy-egy ilyen méretű szélerőmű ideje lejár, az utána maradó alkatrészek újrahasznosítása rengeteg energiát igényel, így gazdaságosabb inkább új funkciót találni nekik. És ha már a lapát akkora, hogy akár lakni is lehetne benne, miért ne lehetne belőle vendégkunyhó?