szén-dioxid kibocsátás

A kibocsátási értékek új megállapítását vetik fel

Kiderülhet, hogy nem sokat érnek a járművek CO2-kibocsátására vonatkozó szabályozások, az azokban szereplő értékek, ha sajátos vezetési technikájú gépkocsivezetők kezében kerülnek a levegő tisztaságára egyébként technikailag „egyre jobban vigyázó” autók.

Átfogó és aktív klímaváltozás elleni harcot szorgalmaz Kína

Átfogó akciótervet állított össze Kína a klímaváltozás elleni harc 2011-2015 közti időszakára. Az ország célja az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint a nem-szénalapú energiafelhasználás arányának növelése.

Az EU biztató ütemben csökkenti a kibocsátást

Az Európai Unió országai közül az Egyesült Királyság teljesít legjobban az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogása terén – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb, 2011-re vonatkozó adataiból.

Az EU együttműködik Kínával a tisztább jövőért

Az Európai Bizottság és a Kína Kereskedelmi Minisztérium finanszírozási megállapodást írt alá a kínai gazdaság átalakítása, a kínai szén-dioxid és üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentése és a környezet érdekében.

Az EU haladékot ad a légi adó ellenzőinek

2012. január 1-én az Európai Unió új szabályozást léptetett életben, mely szerint az EU országainak reptereire érkező, illetve ezekről induló járatok után a légitársaságok szén-dioxid kibocsátási adót kötelesek fizetni.

Az osztrigák tömeges pusztulása jelzi, hogy az óceánok elsavasodása már elkezdődött

A túlzott szén-dioxid kibocsátás egyik okozata, a világ óceánjainak elsavasodása már elkezdődött, ezt bizonyítja az oszrigalárvák tömeges pusztulása a Csendes-óceán északnyugati partjainál. Tudósok szerint ez csak az előszele annak, ami történni fog, ha a szén-dioxid kibocsátásának mértéke nem csökken a jövőben.

Az USA támogatja Indiát a fenntarthatóbb gazdaság kialakításában

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) Indiát támogató programja részeként 1,5 millió dollárral segíti az országot erdői kezelésében és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében.

Csökken az amerikai szén-dioxid kibocsátás

Az Amerikai Egyesült Államok gazdaságának karbon-intentizása 4,2%-kal csökkent 2011-ben. Az egységnyi GDP-re jutó, energiatermelésből származó szén-dioxid kibocsátás 2,4%-kal, számszerűen 136 millió tonnával volt alacsonyabb 1,8%-os gazdasági növekedés mellett, mint 2010-ben.

Dél-Korea dupláz

A dél-koreai ipari és energiaszektor szereplőitől 3%-os csökkentést vár el az állam 2013-ban az üvegházhatású gázok kibocsátása terén.

Egyetlen vállalat áll az USA három legnagyobb károsanyag-kibocsátója mögött

Az atlantai székhelyű Southern Company tulajdonában van az USA három legtöbb szén-dioxidot kibocsátó létesítménye. A három széntüzelésű erőmű – melyek közül kettő Georgiában, egy pedig Alabamában található – összesen kb. 64,74 millió tonna károsanyag kibocsátásáért felel, ez a több mint Finnország évi szén-dioxid kibocsátása.