szénsemleges

A világ legzöldebb adatközpontját építik meg Izlandon

Egy brit vállalat bízta meg a Coltot, egy telekommunikációs és informatikai céget, hogy építse fel a világ első szénsemleges adatközpontját, amelyet mintegy előre összeszerelve szállítanak Izlandra.

Egyedül nem megy: a Maldív-szigetek szakmai segítséget kér a szénsemlegesség eléréséhez

A Maldív-szigetek az első ország, amelyik külső segítséget kért a megújuló energiára való átállásban. Csütörtökön nyílt felhívást tett közzé az interneten, amiben szakemberek segítségét kéri. A tét nem kicsi: 2020-ig az ország összes energiaszükségletét megújuló forrásokból szeretnék fedezni, így a Maldív-szigetek lenne a világ első teljesen szénsemleges állama.

Felépült Ausztrália első szénsemleges épülete

Ez a furcsa, modern épület, a Pixel Building Ausztrália első szénsemleges épülete, amely irodaházként funkcionál és egy régi sörgyár helyén, Melbourne-ben található. A Studio505 által tervezett épület kiváló példája az energiahatékonyságnak, a megújuló energiának, az esővízgyűjtésnek, a hulladékcsökkentésnek és a zöld tetőnek: mivel a szükséges vízmennyiséget összegyűjti, az energiát pedig megtermeli, a Pixel Building teljesen önfenntartó.

Model Home – az aktívház

A közelmúltban adták át a VELUX Cégcsoport által indított Model Home 2020 kísérleti program utolsó széndioxid-semleges épületét, a franciaországi Verrières Le Buisson-ban felépített aktívházat, a Maison Air et Lumière-t.

Rekorderek: legmagasabban fekvő tetőre szerelt napelem

A Deutsche Bank tegnap jelentette be, hogy befejeződött annak a 122,4 kilowattos napelem rendszernek a telepítése, mely a new yorki székházuknak fogja termelni az áramot a Wall Street 60-as szám alatt. A napelemeknek köszönhetően a székháznak csökkeni fog a hálózati áramfogyasztása, ezzel nagyjából 100 tonna szén-dioxid kibocsátását spórolhatják meg évente.