takarékos

Zöldül a Lambo: Hat hengerre kapcsol az Aventador

Szépen lassan és fokozatosan, de a szupersportkocsiknál is beköszönt az egyre tudatosabb gondolkodásmód. A 2013-as Lamborghini Aventador LP700-4-et start-stop automatikával szerelik fel, és a V12-es motor „tápos” üzemmódra vált, ha nincs szükség a maximális teljesítményre.

Energiatakarékos italautomatával rukkolt elő a Coca-Cola

Habár a nulla energiát felhasználó hűtőkre és önhűtő üdítőkre még várni kell egy kicsit, a Coca-Cola egy lépéssel közelebb került a megoldáshoz. A Fuji Electric Retail Systems-szel közösen kifejlesztett automata csak este üzemel, és utána egész nap hűvösen tartja a benne rejlő dobozokat.

Kétkerekűeknek szánt Start-Stop megoldást találtak

Rövidesen szélesebb körben megjelenhet a StopGo rendszer a kétkerekű járműveknél is. A fogyasztást és a CO2-kibocsátást az autóknál a mérések szerint legalább 5-6 százalékkal csökkentő megoldás motorkerékpárokra, illetve robogókra kifejlesztett friss változatát az SKF nemzetközi vállalat jegyzi.

Az első tökéletes észak-amerikai repülés

Tökéletes repülést iktattak az Air Canada légitársaság programjába, bár ennek az utasok fedélzeti érzetéhez jóformán semmi köze nincs, nem volt – derül ki az Air Traffic Management.net jelentéséből.

Kínai megalománia: három hónap alatt akarják felhúzni a világ legmagasabb épületét

Mely nem csak rekordméretű lesz, hanem egyben környezetbarát is, köszönhetően az egyedi építésmódnak. A kínai Broad Sustainable Building (BSB) novemberben akarja kezdeni az építkezést, és már 2013 januárjában átadnák az épületet.

Takarékos magyarok: öt csapat a Shell Eco-maratonon

Öt magyar csapat indult a Rotterdamban csütörtökön kezdődő és szombatig tartó Shell Eco-marathon Europe versenyen, amelyen a diákok tesztelik az egy éven át épített lehető legtakarékosabb autóikat.

Gramofon meglepően kevés anyagból

Bár a minimalizmusra sokszor lehet haragudni – pláne hogy ízlés dolga –, de olyankor semmiképpen sem, amikor a minimalizmus jegyében olyan használati tárgy keletkezik, amelyben a tiszta funkció és egyszerűség a takarékoskodást szolgálhatja. Ilyen Livia Ritthaler gramofonja is, amely például a pénzspórolás apropóján született.

Egy víznyerő automata története*

Négy gyermeket nevelünk egy társasházi lakásban, ami sűrű mosással, rengeteg vécéhasználattal, magas vízfelhasználással (havi 14-15 köbméter) jár. Ez rengeteg víz, és jelentős része a vécéöblítésre megy el! Egyszerűen vétek ivóvizet ilyen célra elhasználni. Ezért szeretnék egy egyszerűen kivitelezhető, de hatékony vízmegtakaritó, már működő megoldást bemutatni.

Adagolós csaptelep a vízfogyasztás mérsékléséért

Mérőeszközök nélkül nehéz megsaccolni, hogy mennyi vizet fogyasztunk például egy kézmosás alkalmával, ezért Dennis Kulage és Michael Scherger egy olyan csapot tervezett, amelybe egy adagoló is be van építve, ennek köszönhetően mindig ellenőrizni tudjuk, hogy mennyi vizet használunk, így ki tudjuk alakítani az ideális fogyasztást.

A Casa Neverlandia talán a legbohókásabb zöld otthon a világon

Vannak olyan zöld otthonok, amelyek komoly tervezők és kivitelezők gondos munkáját dicsérik, és vannak olyanok, amelyek egyszerűen tulajdonosuk által, azok örömére épülnek fel. Mindkettő ugyanolyan jó a Földnek, de az utóbbi olyan sajátos bájjal is rendelkezik, ami egyszerűen mosolyra fakasztja az embert. Ilyen a Casa Neverlandia is a texasi Austinban.