teljesítmény

Számháború a szolárkapacitásokról

A napenergiát hasznosító rendszerek együttes teljesítménye a világban már közelíti a 100 gigawattot – állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség.

A napot leginkább Európában szeretik hasznosítani?

Egy uniós jelentés szerint az egész világot tekintve Európában hajtották végre a napenergia hasznosítását célzó beruházások mintegy kétharmadát a múlt évben, ezen új kapacitások összessége elérte a 18,5 GW-nyit, amivel az európai összkapacitás 52 GW-ra nőtt.

Rekorderek: az Enercon E-126

A világ legnagyobb teljesítményű szélturbinája az Enercon E-126, ezt a rekordot a modell az első telepítése, 2007 óta masszívan tartja. Az Enercon E-126-ot eredetileg 6 megawattosnak sorolták be, mint elődjét, a korábbi rekordert, az E-112-est, de utóbb először 7 megawattos, majd 7,5 megawattos teljesítményi besorolást kapott az E-126.

Másfél évente megduplázódik a számítógépek energiahatékonysága

A kutatók első ízben mutatták ki, hogy a számítógépek energiahatékonysága nagyjából másfél évente megduplázódik. A következtetésre hat évtizednyi adat feldolgozásával jutottak, és a Moore törvényeként ismert jelenséget tükrözi: Gordon Moore, az Intel alapítója figyelte meg azt a jelenséget, hogy a számítógépek adatfeldolgozási teljesítménye minden 18 hónapban a kétszeresére nő. Ám az energiahatékonyság növekedésének ennél talán nagyobb jelentősége van, tekintve, hogy a különböző mobil számítástechnikai eszközök – telefonok, tabletek, notebookok – egyre szélesebb körben terjednek el.

Észak-Amerikának erősebb i-MiEV modellt gyárt a Mitsubishi

A Mitsubishi Motors Corporation (MMC) a Mizushima üzemben megkezdte új generációs elektromos hajtású járműve (EV), az i-MiEV modell észak-amerikai változatának gyártását.

A Föld leghidegebb vidékeinek a legjobb a napenergia potenciálja

Az Environmental Scienece & Technology közölte azt a tanulmányt, ami szerint a világ leghidegebb helyei, mint például az Andok magas pontjai vagy a Himalája, lehetnek a legideálisabbak a napelemek szempontjából.

Egy pontos adat a szélturbina-kapacitásokról

A szélenergiát hasznosító kapacitások növekedése a világon az elmúlt évtizedben minden évben rendre meghaladta a két számjegyű értéket.