Új-Zéland

Mit jelent a klímavészhelyzet?

A múlt hét folyamán, ha csak szimbolikusan is, de klímavészhelyzetet hirdettek Új-Zélandon.

Új-Zéland megtisztítja az elektromos hálózatát a fosszilis energiától

Új-Zéland kifejezetten jó úton halad, az elektromos hálózatuk teljesen megújuló forrásokból legyen kiszolgálva. Az elmúlt években is nagy erőfeszítéseket tettek ennek elérése érdekében, most pedig teljes gőzzel rákapcsolnak.

Új-Zélandon új vízum kategóriát hoznak létre a klíma menekültek számára

A klímaváltozás egyik következménye az emelkedő tengerszint. Sok helyen erre fel lehet készülni, ezt tervezi most Boston is, vannak olyan területek, ahol hasonló megoldások nem kivitelezhetők. Új-Zéland egy új, kísérleti vízummal szeretne javítani a problémán.

Új-zélandi környezettudatos otthon

Az óceántól nem messze épült az a családi ház, amely egyszerre ötvözi a zöld építészeti megoldásokat az egyszerű berendezéssel és a természeti környezet bevonásával.

Második esély a sérült faanyagnak

A Rekindle társadalmi vállalkozás Új-Zélandon a földrengések után maradt, egyébként felhasználhatatlan fahulladék újrahasznosítását tűzte ki célul.

Elengedhetetlen a fejlődés az energiaszektorban

Az Energia Világtanács (WEC) legújabb elemzése szerint a szervezet által vizsgált 94 ország jelentős része továbbra sem mondhatja el magáról, hogy környezetvédelmi szempontból fenntartható energiaiparral rendelkezne, vagyis képes volna egyensúlyt teremteni az energiabiztonság, a társadalmi igazságosság és a környezeti hatások mérséklése között.

Bunker újrahasznosított anyagokból

Biztosan sokan vagyunk, akik gyerekkorukban építettek bunkert, vagy valami olyat, amit annak neveztek. Legtöbben kinőjük ezt a szokást, de vannak olyanok is, akik felnőttként sem tudnak felhagyni a bunkerépítéssel, ahogy a 24 éves, új-zélandi Jono Williams sem, aki eddig tíz bunki építésén van már túl (felnőtt fejjel), a legújabb házikóhoz pedig még egy távirányítóval működtethető híd is tartozik.

Az eldugott, egzotikus szigetet kókusz és napfény látja majd el energiával

Maláj nyelven a kókuszt úgy mondják, „pokok seribu guna”, ami szó szerint ennyit tesz, hogy „az ezerféleképpen felhasználható fa”. Most már ki kell javítani a számot ezeregyre. Ugyanis alig több mint egy év múlva az egész Tokelau-szigeteket kókusz és napfény fogja ellátni energiával.

Visszatért természetes élőhelyére az Új-Zélandra tévedt császárpingvin

Visszaengedték a szabad természetbe a világhírűvé vált császárpingvint, amely két és fél hónapja Új-Zélandon ért partot, mintegy háromezer kilométerre tévedve kolóniájától.