vegyi anyag

A Levi’s mostantól lézerrel és vegyi anyagok nélkül készíti a nadrágjait

A Levi’s egy új digitalizált technikát mutat be, amely során lézereket használva – kézimunka helyett – etikusabb módon vihetik fel a dizájnt a farmerjeikre.

Gazdaság-környezetvédelem Illatos út – Greenpeace: lakott területen is kimutatható a Budapesti Vegyiművek szennyezése

A Greenpeace a budapesti Illatos úthoz közeli épületekben található házi porból vett mintákban háromféle szennyező anyagot is kimutatott, amelyek közül kettő szinte biztos, hogy a volt Budapesti Vegyiművek (BVM) területéről jutott ki – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyi anyag szakértője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A korallok megvédik magukat

A korallzátonyokról régóta terjed a hír, hogy szokatlanul érzékenyek a globális felmelegedésre, de mint kiderült, mégsem olyan tehetetlenek, mint azt elsőre gondoltuk róluk.

Walmart és Gap: mérgező vegyi anyagok száműzése

Két világmárka is előremutató bejelentést tett a napokban; a Walmart és a Gap is az ellátási láncuk mérgező anyagoktól való megszabadítását tűzte ki céljául.

Földművelésünk hatása a korallzátonyokra

Ami a Föld felszínén zajlik, természetesen hatással van a tengerfenékre is, melyre kiváló bizonyíték az a hatalmas méretű holt zóna a Mexikói-öbölben, amit a mezőgazdaságból származó műtrágya okozott. A kutatók szerint a korallzátonyok pusztulására hasonlóan nagy hatással van a földművelés módja.

Tavaszi nagytakarítás természetesen

A hosszú tél után ideje nekiállnunk a tavaszi nagytakarításnak, idén azonban javasoljuk mindenkinek, hogy a drága, mesterséges tisztítószerek helyett próbáljuk ki a természetes, akár háztartásunkban is megtalálható anyagokat.

A Victoria’s Secret csatlakozik a Detoxhoz

A Victoria’s Secret belépett azon cégek sorába, amelyek reagáltak a Greenpeace Detox kampányának felhívására: a Zara, a Mango, az Espirit vagy a Levi’s után a fehérnemű-gyártó is elkötelezte magát a veszélyes vegyi anyagok mellőzése mellett. A cég ígérete szerint 2020-ra teljes ellátási lánca és minden terméke méregmentes lesz.

BPA helyett BPS, az egészségkárosítás változatlan

A műanyagokban, vizespalackokban és egyéb termékekben megtalálható Biszfenol-A, egy ösztrogént utánzó vegyület potenciálisan mérgező, s ennek a ténynek az elmúlt néhány évben hatalmas visszhangja támadt, ezért számos vállalat a BPA mellőzése és helyettesítése mellett döntött. A BPA biztonságosnak tartott alternatívájáról, a Biszfenol-S-ről azonban nemrég bebizonyosodott, hogy legalább olyan káros az egészségre, mint elődje.

A Marks & Spencer együttműködik a Greenpeace-szel

A Marks & Spencer csatlakozott azon márkákhoz és kiskereskedőkhöz, amelyek szeretnének megfelelni a Greenpeace Detox felhívásának. A Nike, a Puma és a H&M után a brit cég is ígéretet tett arra, hogy 2020-ra száműzi a veszélyes vegyszereket a ruhagyártásból.

A tiszta ruha illata nem annyira tiszta

Szinte bármilyen illatban lehet venni mosóport, a levendulától a citruson át egészen a „nyári záporig” – akármilyen illata is van ez utóbbinak.