vegyszer

Üldözik a HFC-t a Tesco és társai

Jól ismert áruházláncok kötelezik el magukat, hogy az általuk árusított háztartási berendezések mentesek lesznek a HFC(hidrofluorkarbonok)-tól, a levegő szennyeződéséért felelős egyik vegyületféleségtől. A Tesco és a Marks and Spencer is köztük van, de összesen 21 európai kiskereskedelmi lánc csatlakozott a tervhez.

Greenpeace a méhekért

Több alkalommal számoltunk már be a méhek fontosságáról, illetve a védelmükért zajló tevékenységekről. Most a Greenpeace is védelmébe vette a fontos állatok sorsát, az egyik új kampányuk a méhpusztulás megakadályozását tűzte ki célul.

Újabb méhgyilkos mezőgazdasági vegyszer használatát korlátozza az EU

Az Európai Unió Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottságának ülésén a tagállamok döntő többsége támogatta az Európai Bizottság javaslatát, mely az uniós Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerint számottevő méhegészségügyi kockázatot jelentő, fipronil nevű rovarölőszer használatának korlátozásáról szólt.

Veszélyes férfi kozmetikumok

Nem csak a hölgyek vannak kitéve a rákkeltő és egyéb vegyi anyagokat tartalmazó kozmetikumok veszélyeinek, egy új tanulmány szerint a férfi testápoló termékek is ugyanolyan károsak lehetnek.

Katicák növényvédő szer helyett

Minnesota egyik óriási kereskedelmi komplexumában 72.000 katicabogárral védekeznek a levéltetvek és egyéb kártevők ellen, ezáltal csökkentve a mesterséges vegyszerek használatát.

Greenpeace és Gap együttműködés?

Miután a Greenpeace a Nike-val, a Levi’s-el és a Zarával is egyezségre jutott ellátási láncuk 2020-ig történő mérgezőanyag mentesítésével kapcsolatban, új vállalatot tűzött ki célul: a Gap-et.

Greenpeace: vegyszerkorlátozás kell a méhek érdekében

A Greenpeace a 74 legjelentősebb nemzetközi tudományos kutatás méhpusztulással kapcsolatos megállapításait egy jelentésben foglalta össze. A dokumentum alapján a méhpusztulás egyik fontos és legkönnyebben megszüntethető oka a beporzókra veszélyes egyes mezőgazdasági vegyszerek, például a neonikotinoidok használata.

Csatlakozik a Detoxhoz a Zara

A Greenpeace Detox kampányához újabb ruhaipari óriás csatlakozik: a Zara, a világ legnagyobb ruhakereskedője a közvélemény nyomásának engedve elkötelezte magát, hogy 2020-ig teljesen eltávolítja a mérgezőanyagokat az ellátási láncból.

Veszélyes vegyszerek

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) új jelentése szerint az iparban és mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerek gondatlan kezelése miatt évente egymillió ember veszti életét, és több százmilliárd dolláros kár keletkezik.

„Bio Bhután”

Bhutan mezőgazdasága 2020-ra teljesen organikussá válik – olvasható a Mezőgazdasági Minisztérium közleményében.