vidékfejlesztés

Románia ráhajt a napenergia hasznosítására

Szászlekence(Lechinta), a romániai Szatmárnémeti térségében fekvő község nevét olvasni mostanában több helyen a szaksajtóban: nemrég bekapcsolták az áramellátásba az itt felépült naperőművet, amelynek teljesítménye 1,7 MW. Ezzel az ország hálózatba jutó ilyen teljesítménye 12 MW közelébe jutott (ami egyébként a magyarországinak körülbelül háromszorosa).

Különleges és veszélyeztetett természeti területek lettek védettek

Több száz hektárnyi különleges és veszélyeztetett természeti területet, így lápokat, lejtősztyeppréteket és homokbuckás tájakat nyilvánított védetté Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – tette közzé a szaktárca szerdán a kormányzati hírportálon.

Vége az Erdők Évének, új fejezet kezdődik az erdőgazdálkodásban

Az erdő a magyar vidék meghatározó eleme, az erdőgazdálkodás a jövő vidékfejlesztésének egyik kitörési pontja lehet – mondta Kardeván Endre államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott Erdők Nemzetközi Éve záró szakmai rendezvényén. Ennek megfelelően kell a Nemzeti Vidékstratégia részét képező Nemzeti Erdőprogramot megvalósítani – tette hozzá.

Pannonhalmi Nyilatkozat – Összefogás a fenntartható vidékfejlesztésért

Magyarország épségét, lakóinak jólétét veszélyezteti, ha nem újul meg a mezőgazdaság, ha nem nő a vidéki élet vonzereje és elmarad a táj helyreállítása – hívta fel a figyelmet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szeptember 29-én azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Pannonhalmi Nyilatkozatot nyilvánosságra hozta.