világítás

LightGarden – egy absztakt világítás otthonra

A látványtervező Alex Fitzpatrick létrehozott egy energiahatékony, teljesen személyre szabható világítási rendszert, amely azt a célt szolgálja a világítson kívül, hogy egy nem mindennapi absztrakt alkotásként tündököljön falunkon. Minden LightGarden lámpatest három háromszög segítségével jön létre, ami alatt egy LED panel található. Ahelyett, hogy átjutna rajtuk a fény, inkább szétszóródik mellette, így gyönyörű geometriai minták alakulnak ki a falon.

Buenos Aires és a Philips közös projektbe kezd

Buenos Aires nemrég állt össze a Philips Lighting-gal abból a célból, hogy 91.000 utcai lámpát energiatakarékos LED izzóval helyettesítsenek, ezzel is jelentős előrelépést téve a fenntartható várossá váláshoz.

Újabb előírások a kerékpárokra

Új előírások vonatkozhatnak a kerékpáros közlekedésre egy új rendelettervezet szerint: a biciklista is viselhetné az első és a hátsó lámpát, továbbá megengednék a villogó lámpa használatát is.

Kezünk melegétől működő zseblámpa

Tizenöt éves lány talált fel egy olyan zseblámpát Kanadában, amely a test melegét használja fel világításhoz szemben a hagyományos AA elemmel működőkkel.

SOCCKET, az energiatermelő labda

Egy labda, amivel nemcsak játszani, de világítani is lehet. A furcsa párosítás célja nem kisebb, mint segíteni felzárkózni a szegényebb területek gyermekeit, és könnyíteni a tanulmányaikat.

A gravitáció mint áramforrás

A GravityLight zseniális ötlete a gravitációt állítja hadrendbe a fejlődő világ megsegítéséért, ahol több mint egymilliárd ember él elektromos áram nélkül, a drága, veszélyes és egészségkárosító kerozinra szorulva.

A Tesco zöldben gondolkodik

A Tesco a héten nyitja meg első teljes mértékben LED-világítású üzletét az Egyesült Királyságban – az energiafogyasztás 30%-os csökkenését várják a lépéstől.

Intelligens otthon egy gombnyomásra

Rendszeresen azon tanakodsz miután már beértél a munkahelyedre, hogy kihúztad-e a vasalót? Éjszaka kimennél a konyhába egy pohár tejért, de folyton beütöd magad a sötétben? Szombat reggel felébredve azt kívánod, bárcsak bekapcsolna magától a kerti locsolórendszer? A Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértőjének KNX technológiájával mindez egyszerűen megvalósítható, ráadásul akár 35%-os energiahatékonyságot is elérhetsz!

Vízzel világítanak a Fülöp-szigeteken

Az „Egy liter fény” projekt újrahasznosított műanyag palackok felhasználásával segíti azokat a fülöp-szigeteki családokat, akik egyébként világítás nélkül élnének.

Zöld fénybe borul a Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus Szobor

Az ENSZ Rio+20 Fenntartható Fejlődés Konferenciájának idején zöld fényben úszik a Megváltó Krisztus szobor, a fenntarthatóság jelentőségére figyelmeztetve. A világ hét új csodája egyikeként számon tartott Rio de Janeiro-i szobrot az Osram 300, nagy energiahatékonyságú LED projektora világítja meg a korábbinál 75%-kal kevesebb energia felhasználásával.