villamosenergia

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

Energiahivatal: a szabályozó kiemelt feladata a nagykereskedelmi piacok integritásának felügyelete

Az energiaválság egyik fontos tanulsága, hogy a piacok minden nehézség ellenére működőképesek maradtak, a krízis egyúttal szükségessé tette a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló uniós rendelet (REMIT) felülvizsgálatát, amelynek módosítása tovább erősíti a nagykereskedelmi piacok felügyeletét – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese az energiakereskedők közép- és délkelet-európai konferenciáján a hivatal csütörtöki közleménye szerint.

Villamosenergia tárolására alkalmas erőművet adtak át Öskü mellett

Villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőművet adtak át kedden a Veszprém vármegyei Öskün, amely – Közép-Európában egyedülálló módon – hat órán keresztül képes tárolni a napenergiát.

Az ipari energiatárolók létesítése engedélyhez kötött

A Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél című pályázat nyerteseinek figyelniük kell arra, hogy a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) engedélyéhez kötött – hívta fel a figyelmet a hivatal pénteki közleményében.

Energiaügyi Minisztérium: pályázati támogatás növeli hússzorosára a hazai ipari energiatárolói kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására – hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

MEKH: tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

Az Európai Parlament elfogadta az uniós villamosenergia-piac reformját

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön megszavazta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az uniós villamosenergia-piac reformját, egyben döntött a gáz- és hidrogénpiacokról szóló új irányelvről is – közölte a brüsszeli testület.

Digitális áramhálózattal készül Bécs a zöld átállásra

Az osztrák főváros célja, hogy 2040-re klímasemleges legyen. A zöld átállás egyik kulcstényezője ugyanakkor a stabil villamosenergia-hálózat. A bécsi áramhálózatot is üzemeltető Wiener Netze most intelligens trafóállomásokkal teszi stabilabbá az áramellátást Bécsben. Ezek nemcsak adatokat szolgáltatnak, de táveléréssel karbantarthatóak is.

Az MVM sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre

Ismét devizakötvényt bocsátott ki az MVM Zrt., a 750 millió dollárnyi, 7 év futamidejű forrást általános vállalatfinanszírozási célokra fordítja a társaság – közölte az MVM szerdán az MTI-vel.

Az Alteo az energiapiaci árcsökkenés ellenére jól teljestett tavaly

Az energiapiaci árcsökkenés ellenére az Alteo konszolidált árbevétele 4 százalékkal, nettó eredménye pedig csupán 1 százalékkal maradt el 2023-ban az előző évitől, miközben az értékesített termékek és szolgáltatások egy részének árai ennél jóval nagyobb mértékben estek – közölte az energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat az MTI-vel.