vulkán

Hatalmas esőzés válthatta ki a hawaii Kilauea vulkán 2018-as kitörését

Hatalmas és tartós esőzés válthatta ki a Hawaiin lévő Kilauea vulkán 2018-as kitörését a Miami Egyetem (UM) Rosenstiel Tenger- és Légkörkutató Intézetének kutatása szerint.

Egy vulkán csúcsán találtak kutatók egeret, ezzel ez lett a legmagasabban élő emlős

A tengerszint felett legmagasabban élő emlősre, egy egérfajra bukkantak kutatók az Andokban fekvő Llullaillaco rétegvulkán csúcsán.

A NASA megoldást találthatott a szuper vulkánok ellen

Az emberiség szinte már kiirthatatlannak nevezhető, hiszen számtalan olyan problémára vannak – többnyire tudományosan megalapozott – forgatókönyvek, aminek bekövetkezésének valószínűsége rettentően kicsi. A NASA is számtalan ilyen forgatókönyvet dolgozott már ki az évek alatt, és persze ezek része, hogy megpróbálják az elkerülhető katasztrófákat megakadályozni.

Vulkánok energiája a bioüzemanyagért

Néhány vállalat régóta keresi a módját, hogyan lehetne az ipari működés és az autók által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét fenntartható módon átalakítani energiává – a legújabb elképzelés szerint a vulkánkitörések energiáját is felhasználnák.

A vulkánok hatása

Az emberiség mindig vegyes csodálattal tekintett a vulkánokra és a 2010-es izlandi vulkánkitörés ismét rámutatott arra, hogy mekkora hatása lehet akár egyetlen eseménynek a hétköznapjainkra. A vulkánok a Föld felszínének olyan hasadékai, amelyeken felszínre jut a magma, a felszínalatti, olvadt kőzetanyag.