zöld építészet

A Vincent Callebaut zöldborította épületei gyümölcsöt is teremnek

A Vincent Callebaut Architectures nemrég leleplezett egy konceptuális vegyes funkcióval bíró tornyot, az Arboricole-t.  Az épület teljesen tükrözi Callebaut szokásos utcai arculatba simuló egyszerre zöld és egyszerre high-tech, fenntartható  ízlését. Új hír azonban, hogy az épület képes gyümölcsöket és zöldségeket termelni.

Svédország legmagasabb felhőkarcolója, amely csak fából fog épülni

Svédország mindig is vezető ország volt a fenntartható jövő létrehozásában. Ez az egyik indok, ami inspirálta az országot, hogy létrehozzák a legmagasabb felhőkarcolójukat, amely csak fa alapanyagból fog állni. A szerkezetet az Anders Berensson Architects tervezte és 40 emeletes lesz. Az egész épület laminált fából fog készülni, amelyről köztudott, hogy tartós és erős. Az épület 132 méter magas lesz és lakások, boltok és nagyon sok teraszos rész is megtalálható lesz benne.

Bringázás magasabb szinteken

Koppenhága közismerten bringabarát város és az új Koppenhága-kapu projekt teljesen új szintre fogja emelni a bringázást. Úgy érzem ez a világ egyik legszebb átjárója lesz.

Fenntartható épületek VI.rész – Austin Resource Center a hajléktalanokért

Texasban található egy olyan középület, amely nem csak a város hajléktalan lakóit segíti, de különböző állami- és közszervezeteknek is biztosít számítógéptermeket, művészeti stúdiókat és irodákat. Energia és víztakarékos megoldásaival, illetve környezetbarát anyagaival az építészeknek sikerült egy hasznos, ugyanakkor fenntartható épületet létrehozniuk.

Fenntartható épületek – IV.rész

Kaliforniában nemrég készült el egy olyan fenntartható épület, ami kifejezetten a megfizethetőséget célozta meg, és azt, hogy az alacsonyabb társadalmi rétegben élők számára is alternatívát nyújtsanak.

Fenntartható épületek – III. rész

Eddig olyan épületeket mutattunk be, amelyek eleve fenntarthatónak voltak tervezve. A mostani ház eredeti szerkezete azonban még az 1920-as évekből származik, és csak pár évvel ezelőtti felújítása során alakították át a fenntarthatóság jegyében.

Fenntartható épületek – II.rész

Akárcsak az elsőként bemutatott Z6 Ház, úgy a mostani Faktor 10 Ház is az építészeti filozófiájáról kapta a nevét, nevezetesen hogy az épület tizedannyi erőforrást használ fel, mint egy átlagos otthon.

Fenntartható épületek- I. rész

Merre tart a fenntartható építészet? Vajon csak elvétve akadnak fenntartható házak? Utóbbi kérdésünkre a válaszunk az, hogy nem, sőt egyre többen fordulnak az új irány felé. Épp ezért szeretnénk most pár napon keresztül olyan épületeket bemutatni, ahol a legtöbb környezetbarát módszert használták fel az építkezés során.

Great City: kínai zöld szuperváros

Sokaknak a túlzsúfolt, szmogban fuldokló Peking jut eszébe, ha kínai városokról esik szó, az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture azonban egy egészen másféle települést tervezett Chengdu Tianfu körzetbe: Great City-t, ahol sem a túlterhelt infrastruktúra, sem a légszennyezés nem keseríti meg a lakosok életét.

Előregyártott környezetbarát horgászkunyhó

Amikor zöld építészetről beszélünk, nagyon sok mindenre gondolhatunk: napelemekre, geotermikus fűtésre, esővízgyűjtő-renszerre, vagy hasonló nagyformátumú megoldásokra. Ám Tom Kundig valami sokkal egyszerűbbre, és könnyebben elérhetőre gondolt inkább: egy előregyártott elemekből összeállított, lábakon álló horgászkunyhóra.