Érdekességek

Fecskefészkekkel, falfestményekkel díszítettek egy fűtőművet Szegeden

Több mint 800 négyzetméternyi felületen fecskéket ábrázoló falfestményekkel díszítettek egy szegedi fűtőművet, amely épületén mesterséges fecskefészkeket is kialakítottak.

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. vezetője az elkészült alkotást bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a Mondolo Egyesülettel és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közösen indított kezdeményezés célja az volt, hogy szebbé, barátságosabbá tegyék az emberek környezetét, ugyanakkor fölhívják a figyelmet arra a fontos környezetvédelmi problémára: eltűnnek a fecskék a városokból. Az önkormányzati cég elkötelezett a természeti környezet védelme iránt, számos technikai újítással igyekszik csökkenteni károsanyag-kibocsátását – hangsúlyozta a szakember, kiemelve, hogy egy most zajló beruházás eredményeként – Reykjavík után – Európa a második legnagyobb geotermikus lakossági távhőszolgáltató-rendszerét alakítják ki Szegeden. A városban 21 hőkörzet üzemel, melyeket ipari épületekben található fűtőművek látnak el. Ezek egyike a Molnár és a Fecske utca kereszteződésénél található, melynek beton, üveg és acél homlokzatára két szegedi street art művész – Marton Ákos és Vinkó Leó – készített több mint 800 négyzetméteres fecskéket ábrázoló falfestményeket. A falakra a fecskék részben csak árnyékként, sziluettjüket mutatva kerültek fel, ezzel is jelezve a madarak hiányát.

Az egyik homlokzatra 10 méter magasba, fecskepelenkával és műfészkekkel ellátott ereszt építettek, ezzel segítve a madarak visszatérését. A műfészkeket bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde gyerekei és óvónői készítették. Annak érdekében, hogy a fecskék száraz időszakban is találjanak a fészkekhez szükséges alapanyagot, a fűtőmű mellett egy sárgyűjtőhelyet is kialakítottak.

A kihelyezett információs táblákon rövid fajleírások olvashatók, melyek segítik a madarak életmódjának megismerését. A festményeket QR-kódokkal is ellátták, melyek egy természettudományos oktató felületre terelik át az érdeklődőket, ahol cikkeken és videókon keresztül, interaktív módon szerezhetők információk.
Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület munkatársa kifejtette, a Városmetamorfózis projekt első elemeként megvalósult kezdeményezés folytatásaként egy városi természetjáró túraútvonalat szeretnének kialakítani Szegeden. Ezek állomásain az ismeretterjesztés mellett egy-egy környezeti problémára kívánják fölhívni a figyelmet, helyben bemutatva a megoldási lehetőségeket is.

Bálint Dénes, az MME munkatársa közölte, az elmúlt tíz évben drasztikusan, mintegy 50 százalékkal csökkent a Magyarországon költő fecskék száma. A városokban jellemzően két fajt, a molnár fecskét (Delichon urbicum) és a füsti fecskét (Hirundo rustica) látni. Előbbiek megtelepedése néhány egyszerű módszerrel – mesterséges fészkek kihelyezésével és sárgyűjtőhelyek kialakításával – segíthető.

kép: szeged.hu