Érdekességek

A háztáji reneszánsza a modern biokert

Otthon, a kiskertben termesztett zöldségnek, gyümölcsnek más az íze, benne van művelőjének szíve-lelke.

A mindennapi gondos kertészkedés után örömet szerez néhány fürt paradicsom, hát még ha a bőséges termésből befőzni is tud a gazda. Életminőségünket tekintve a modern „háztájik” szerepe felértékelődik: a kis területeken művelt földek összeadva jelentős hatással bírnak talajaink egészsége, a növény- és állatvilág sokszínűsége, valamint élelmiszerbiztonságunk megőrzése szempontjából. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) biogazdák számára összeállított tudástárában számtalan bevált gyakorlati tapasztalat megtalálható, amelyből a tudatosan gazdálkodó hobbikertészek is ügyesen profitálhatnak.

Életerős palánták nevelése, burgonya- és paradicsomtermesztés, kártevők elleni védekezés

gyümölcsöseinkben, virágos szőlősorköz takarás – csak néhány azok közül a témák közül, amelyekben tudást, szakszerűen és közérthetően összeállított kiadványokat és praktikus videófilmeket kínál az ÖMKi. Tapasztalt és sikeres biogazdák mutatják meg a kertészetekben, szántóföldeken bevált jó gyakorlataikat, amelyeket az ÖMKi szakemberei egészítenek ki ismereteikkel, elsősorban gazdáknak, de a gyakorlati útmutatókból sokat tanulhatnak a hobbikertészek is. A kertünk udvarán hűsítő árnyat adó diófán például – az aszályos időjárás mellett – a dióburok-fúrólégy okozza a legnagyobb károkat. A kártevő már az ország minden pontján megtalálható és sokan azt gondolják, hogy ökológiai módszerekkel nem védekezhetünk ellene. Az ÖMKi videója rácáfol az állításra és biztató eredményekkel szolgáló új növényvédelmi technikákat mutat be mindannyiunknak.

Ami a biogazdaságban működik, az a hobbikertészeknek is hasznára válik

A háztájinak komoly hagyományai vannak a hazai földművelésben. Az élelmiszerárak növekedésével és élelmiszer-önrendelkezésünk fokozása érdekében várhatóan ismét nagyobb hangsúlyt kap ez a jól bevált módszer, újragondolt formában. A bevetett kiskertek jelentős nagyságú területté adódnak össze és nem csak élelmiszer ellátási biztonságunkat növelik. Talajkímélő műveléssel és más agrárökológiai módszerek alkalmazásával, így például madár- és beporzóbarát megoldásokkal, valamint a tájfajták és a nagyüzemi termesztésből kiszorult régi fajták termesztésével a kiskertek jelentősen hozzájárulhatnak az agrárélővilág sokszínűsége megőrzéséhez. A biodiverzitás csökkenésének megállítása, kedvező esetben pedig növelése, mindannyiunk megfelelő életminőségének és egészségének záloga, amelyhez az ökológiai módon művelt kiskertek jelentősen hozzájárulhatnak.

Az ÖMKi öko kertészeti növényvédelmi videósorozata segít eligazodni az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható növényvédőszerek és termésnövelő anyagok között, ügyelve a szintetikus készítmények megfelelő kiváltására, valamint a növényvédelmi problémák agrotechnikai megelőzésére. Megtudható belőle többek között az is, hogyan keressünk rá azokra a növényvédelmi készítményekre, amelyek adott zöldség- vagy gyümölcskultúra bio termesztéséhez eredményesen használhatóak. Az ÖMKi weboldalán a gyümölcskártevők rajzásáról is találunk hasznos információkat. A kártevők rajzásmegfigyelésének célja, hogy megtaláljuk azt az időpontot, amikor a leghatékonyabban tudunk védekezni ellenük. Az adatok kiváló támpontot nyújthatnak a biogazdálkodásban is engedélyezett kezelések hatékony időzítéséhez. A kutatóintézet tematikus kiadványai pedig segítséget adnak a paradicsom- és burgonyatermesztéshez, fajtaválasztáshoz, palántaneveléshez, kertünk hasznos lakóinak megismeréséhez.

„Az ökológiai gazdálkodás rendszerszemléletet igénylő művelési módszer, ahol a tudás meghozza gyümölcsét. Immáron több mint egy évtizede nyújtunk a biogazdák számára gyakorlati ismeretanyagot a kutatásainkkal, amelyből a hobbikertészek is gazdagon profitálhatnak. Legtöbb kiadványunk ingyenesen elérhető a honlapunkon, YouTube csatornánkon jelenleg 190 videó nézhető meg, rendszeres növényvédelmi felhívásainkkal – a szezonnak megfelelően – a házikerti biokertészek munkáját is segítjük.” – hívta fel a figyelmet az igénybe vehető ismeretanyagra Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője. Az árutermelő biogazdaságok mellett fontosnak tartjuk azoknak a hobbikertészeknek a szakmai támogatását is, akik a vegyszermentes kertművelés irányába szeretnének tenni lépéseket. – tette hozzá a szakember, bízva a tudatos és fenntartható kertészkedés további térnyerésében.