Környezetvédelem

Magas a légszennyezettség a Sajó-völgyében

A magas szállópor-koncentráció miatt kedvezőtlenül alakul a levegőminőség a Sajó-völgyében - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint Sajószentpéteren veszélyes, Kazincbarcikán és Putnokon pedig egészségtelen a levegő minősége. További három városban – Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben – kifogásoltnak minősítették a levegőt az NNK levegőhigiénés értékelése alapján. A meteorológiai előrejelzés alapján az ország keleti, északkeleti országrészében nem várható jelentős javulás – tették hozzá.

Az NNK kiemelte: a légszennyezők közül a kisméretű aeroszol részecskék (szálló por) bírnak a legjelentősebb egészségkockázattal, rövid távon elsősorban légzőszervi tüneteket okoznak, továbbá növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

Az érintett településeken fontos a helytelen fűtési módok alkalmazásának visszaszorítása, a szilárd tüzelést alkalmazók lehetőség szerint száraz tűzifát tegyenek a tűzre – kérték. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen, a negyedik a veszélyes minősítés.