Környezetvédelem

E.ON: 132 millió forintos madárbarát-fejlesztés Dél-Baranyában

Hat kilométernyi gerinchálózati szakaszt épített újjá és alakított a madarak számára biztonságossá Dél-Baranyában az E.ON, a beruházás összértéke elérte a 132 millió forintot - közölte az E.ON pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az új vezetékszakasz egyszerre támogatja a szolgáltatási színvonal növelését és a természetvédelmi célokat. A megújult szakasz a Siklós-Villány gerincvezeték Magyarbólytól, Virágoson és Márokon át Töttösig tartó része, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park területén halad át. Az újjáépítés során az érintett szakaszon összesen 71 új villanyoszlopot állítottak fel. Kiemelték: a beruházása nyomán a villanyoszlopokra újfajta, a természetvédelmi szakemberekkel közösen kifejlesztett, sörnyitó formájú fejszerkezeteket szereltek fel, amelyek megvédik a madarakat az áramütéstől.

A közlemény azt írja: különösen fontos ez a szántóföldeken áthaladó hálózati szakaszoknál, ahol az egerészölyvek és a vércsék a terepből kimagasló villanyoszlopokra telepednek le. Emellett a védett fehér gólyák számára is előnyös a beruházás, mivel több pár a hálózaton fészkel, és a kirepülő fiókák is a hálózaton pihennek meg – közölte a vállalat. A vállalat 2019 óta kizárólag olyan hálózatokat épít, amely kiküszöböli az áramütéseket, régebbi hálózatait pedig folyamatosan alakítja védetté. – közölte pénteken az MTI-vel az E.ON.