Környezetvédelem

AM: két héttel meghosszabbítják a Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltésének határidejét

A Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltésének határidejét két héttel, 2024. február 15-ig meghosszabbítja az Agrárminisztérium (AM), és jövő hét közepére nagyobb, a biztonságos benyújtást segítő informatikai rendszerfrissítési csomag várható - közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Kiemelték: a jelen tájékoztató abban nyújt segítséget, hogy a gazdálkodók határidőre, támogatásvesztés kockázata nélkül, és a követelményeknek megfelelően eleget tudjanak tenni ezen feladatuknak, valamint tiszta képet nyújtson a kapcsolódó ellenőrzésekről. A határidő két héttel történő meghosszabbításának oka az új rendszerben az elektronikus feltöltéssel kapcsolatos gyakorlati nehézségek kezeléséhez szükséges idő biztosítása. A felületen eddig már 3,1 millió hektárra vonatkozóan töltöttek fel a gazdálkodók sikeresen 2023-as adatokat – közölték. Fontos tényként említi az AM, hogy az új idő támogatási időszak első évében a Gazdálkodási Napló bármilyen formában történő vezetéséhez, elektronikus feltöltéséhez, valamint az elektronikus Gazdálkodási Napló (e-GN) részét képező e-permetezési napló tartalmi pontosságához kapcsolódnak szigorú jogkövetkezmények.

Automatikus elutasítást, vagy támogatáscsökkentést nem okoz önmagában a napló hibás kitöltése. Elutasítást, illetve támogatáscsökkentést kizárólag az okozhat, ha egyáltalán nem tölti fel a gazdálkodó a naplót, vagy amennyiben növényvédőszer használatát érintő kötelezettsége van, és azzal nem összeegyeztethető készítmények alkalmazása kerül dokumentálásra a Gazdálkodási Naplóban – hívták fel a figyelmet. Az érintett támogatási konstrukciók az Agro-ökológiai Program (továbbiakban: AÖP), az Agrár-környezetgazdálkodási támogatás (továbbiakban: AKG), az Ökológiai Gazdálkodás fenntartása (továbbiakban: ÖKO) és a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetés (továbbiakban: Natura gyep) – írják a közleményben. Hangsúlyozták, azért különösen fontos az adattartalom pontossága, mert az uniós előírások miatt az AÖP egyes gyakorlatainál, valamint az AKG, ÖKO és Natura gyep támogatások tekintetében, ahol valamilyen növényvédőszer-korlátozás szerepel a feltételek között, a Magyar Államkincstárnak 100 százalékos adminisztratív keresztellenőrzést kell végeznie az e-GN részét képező e-permetezési naplókra.

Az AÖP esetében a következő gyakorlatok érintettek: nem termelő tájképi elemek és területek kijelölése szántóterületeken, méhekre veszélyes szerek használati tilalma, forgatás nélküli talajművelés, biológiai ágensek alkalmazása. Az AKG és ÖKO támogatások tekintetében szintén alapkövetelmény, hogy az e-GN tartalmazzon tápanyag-gazdálkodási tervet – ismertették. Az e-GN benyújtásával kapcsolatban a felhasználók által tapasztalt technikai problémák elhárításán a Nébih informatikai fejlesztői folyamatosan dolgoznak. Jelenleg is készül egy nagyobb informatikai rendszerfrissítési csomag, ami az adatvesztési jelenséget hivatott megszüntetni. Ennek élesítése jövő hét szerdán (január 17.) várható. Erre való tekintettel döntött úgy a minisztérium, hogy az e-GN benyújtására nyitva álló időszakot két héttel – 2024. február 15-ig – meghosszabbítja – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Az e-GN feltöltésnél tapasztalt problémákkal kapcsolatban arra is felhívják a figyelmet, hogy a feltöltési problémák egy része származhat abból, ha a gazdálkodó nem olyan piaci szoftvert használ, ami élő, éles adatkapcsolattal rendelkezik a Nébih felé. Javasolják annak ellenőrzését a szolgáltatónál, hogy olyan szoftvert használjanak, ami rendelkezik az éles rendszerhez hozzáféréssel. Amennyiben a működés során bármi hibajelenséget tapasztalnak, azt jelezzék a Nébih erre a célra rendszeresített elektronikus elérhetőségén (egn@nebih.gov.hu) – közölte az Agrárminisztérium.