Környezetvédelem

AM: kedvezően változnak a közvetlen területalapú támogatások évközben

A termelők számára kedvezően változik a Közös Agrárpolitika közvetlen támogatási jogcímeit érintő több előírás is már év közben, a módosulásokról az Agrárminisztérium (AM) szakmai tájékoztatót tett közzé.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az MTI-nek kedden küldött szakmai tájékoztatóban kiemelték, a módosítások többségének alapja az európai gazdatüntetések által kiharcolt uniós egyszerűsítési csomag, amelyekről április végén már tájékoztatást kaptak a gazdálkodók, és a változást a magyar jogba átültették, a kapcsolódó jogszabály-módosítások megjelentek. A változás vonatkozik többek között a 10 hektár alatti kistermelőket érintő szankciókra, a vetésváltásra vonatkozó előírások növénytermesztés diverzifikációjával történő teljesíthetőségére, az Agro-ökológiai Programban (AÖP) alkalmazott egyes készítmények 50 méteres biztonsági sávjára, a szélerózióval sújtott területek kedvezőbb besorolására. A szakmai tájékoztatóban részletezik, hogy a 10 hektár alatti gazdálkodók adminisztratív terhe csökken. A támogatás igénybevétele szempontjából eddig kötelezően alkalmazandó, úgynevezett feltételességi követelményekhez kapcsolódó ellenőrzések, szankciók alól a továbbiakban mentesülnek azok a mezőgazdasági termelők, akiknek az Egységes Kérelemben (EK) bejelentett támogatható területe nem haladja meg a 10 hektárt. Az intézkedés több tízezer kis gazdaságot érint.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy termelő kevesebb, mint 10 hektáron gazdálkodik, akkor egyáltalán nem kell attól tartania, hogy a feltételesség keretében valamilyen környezetvédelmi, vagy éppen állatvédelmi szabály megsértése miatt csökkentené a kincstár az agrártámogatásait – írják a szakmai tájékoztatóban. Ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a hagyományos értelemben vett, támogatásokhoz nem kapcsolódó hatósági vizsgálatok lehetősége nem szűnik meg, a jogkövető magatartás továbbra is mindenkinek állampolgári kötelessége. Kitértek arra, hogy az idei évtől a Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) 7 követelményét a vetésváltás mellett a növénytermesztés diverzifikációjával is teljesítheti a gazdálkodó. A tájékoztatóban szerepel az is, hogy azok a termelők, akik a Vidékfejlesztési Program (VP), és az idei közvetlen támogatások keretében egyaránt részesülnek területalapú támogatásban, a korábbi szabályozás értelmében kettős szankciórendszer kockázatának voltak kitéve. Nemcsak az előző időszakban érvényes kölcsönös megfeleltetési szabályoknak, hanem a 2023-ban elindult új időszakban alkalmazandó úgynevezett feltételességi szabályoknak is meg kellett felelniük. Az egyszerűsítési csomagnak köszönhetően a kettősség megszűnik – közölte az AM.

Módosult az Agro-ökológiai Programban az egyes készítmények használatára vonatkozó 50 méteres biztonsági sáv szabálya is. Az 50 méteres biztonsági sáv nem minden szerre vonatkozik. Változott a szélerózió és vízerózió által veszélyeztetett területek megkülönböztetése. Az új szabályozás szerint a jövőben nem kell beleérteni az erózió által veszélyeztetett területbe a kizárólag deflációs kockázatnak, azaz széleróziónak kitett területeket, így a kötelezettségek kizárólag a vízeróziónak kitett területen érvényesek – olvasható a szakmai tájékoztatóban.