Környezetvédelem

Kormányhivatal – Kiváló a vízminősége a zalai természetes fürdőhelyeknek

Zalában mind a 16, engedéllyel rendelkező, természetes fürdőhelyen kialakított strand vízvizsgálati eredménye kiváló, sehol nem merült fel probléma a vízminőséggel kapcsolatban - tájékoztatta a Zala Vármegyei Kormányhivatal pénteken az MTI-t.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a fürdőhelyek közegészségügyi, járványügyi ellenőrzése folyamatos, a fürdővíz használatára vonatkozó engedélyezési eljárásokat a zalai kormányhivatal népegészségügyi főosztálya idén is lefolytatta. Probléma sehol nem merült fel, fürdési tilalmat sehol nem kellett elrendelni. A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására, továbbá az öltözőhelyek és illemhelyek meglétére és állapotára, valamint az előírt egészségügyi ellátás feltételeinek biztosítására is. Mind az üzemeltetőkkel, mind pedig a mintavételt végző laboratóriumokkal folyamatos a kapcsolattartás, az információcsere az üzemeltetés biztonsága érdekében.

A fürdővíz minőségének negatív irányba történő változása vagy szabálytalanság észlelése esetén – a fürdőzők egészsége érdekében – a népegészségügyi főosztály azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket. A természetes fürdőhelyek felkészültek az idei szezonra, az üzemeltetők fokozott figyelmet fordítanak a járványügyi és higiénés előírások, útmutatások, a fürdőzőkre vonatkozó magatartási szabályozók, előírások meglétére, a fertőtlenítésre, illetve a fürdőzők tájékoztatására. Zalában összesen 16, engedéllyel rendelkező strand várja természetes fürdőhelyeken a felfrissülni vágyókat, ebből 11 a Balaton partján található, Balatongyörökön és Gyenesdiáson kettő-kettő, Vonyarcvashegyen egy, Keszthelyen pedig hat strand. Mindezeken felül Hévízen, Zalalövőn, Kistolmácson és Kustánszegen lehet természetes tavakban fürdeni, továbbá a zalaegerszegi Gébárti-tónál, ahol a fejlesztéseknek köszönhetően pozitívan változott a vízminőség.