Zöld építészet

Az infrafűtés a jövő fűtési rendszere?

A modern elektromos fűtés nagyban átalakította a fűtési rendszerek piacát. A mára már elavultnak számító gázkonvektorok helyett mind többen voksolnak az elektromos áram felhasználásával együtt járó előnyökre. De vajon meddig kell még várni az innovációk térnyerésére?

Az infrafűtés itt és most bárki számára elérhető

Várakozásról szó sincsen. Az infrafűtés, a modern elektromos fűtés legkorszerűbb variációja nemcsak beszerezhető, de az előnyei hosszútávon élvezhetőek. Szóval sokkalta inkább a jelen-jövő idővonaláról érdemes beszélni, ha az infrafűtés kerül előtérbe. Na, de minek köszönhető ez a rajongottság?

Az energiatakarékosság nemcsak anyagi megfontolásból lényeges pozitívum. Bár nyilván nem lehet elmenni a pénztárcákra gyakorolt jó hatása mellett sem. Viszont globális értelemben azért kulcsfontosságú szempont, mert az energiaforrások végesek. Persze az elektromos áramra hajlamosak az emberek úgy gondolni, mint egy soha véget nem érő történetre. Ám az áram előállítása bár egyre egyszerűbbé válik, még mindig komoly infrastruktúrát igényel. Tehát a spórolás minden tekintetben megtérülő ötlet.

Az infrasugárzás, azonban aggodalomra adhat okot, hiszen mérhető sugártartományról beszélünk. Igen, viszont olyan hullámhossz társul a jelenséghez, aminek a hatásai nem mindennaposak. Mert egyáltalán nem károsítják az emberi szervezetet, sőt, még támogatják is az optimális működésben! És ha mindez nem lenne elég, akkor a kutatók bebizonyították, hogy az infrasugarak antibakteriális hatásúak. Szóval káros mellékhatásokról szó sincsen.

Ez mind szép és jó, de még mindig nem kerültünk közelebb ahhoz, hogy mi a népszerűség titka? Mert bár ezek a pozitívumok fajsúlyosak, de mégsem tekinthetőek a legfontosabbaknak.

Akkor mi a modern elektromos fűtés sikerének kulcsa?

Az infrafűtés komfortot kínál, jól érzékelhető módon. Mennyezetbe, padlóba vagy falba egyaránt beépíthető. A legkedveltebb burkolatok (hidegburkolat, hajópadló, laminált parketta, szőnyeg) nem jelentenek akadályt. Vizes helyiségekben is tökéletesen megállja a helyét. Sőt, idővel az érintett falrészek kiszáradásával és az esetlegesen jelenlévő penészek felszívódásával is érdemes számolni. Mindezek fényében máris érthető, sőt tovább is mesélhető a sikersztori!

 

 

Partner cikk