Zöld építészet

Átadták az energetikailag korszerűsített vármegyeházát Kaposváron pénteken

A közleményben idézték Biró Norbertet (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnökét, aki az átadón elmondta: a 380 millió forintos beruházás eredményeként a somogyi megyeszékhely Fő utcájában álló, 19. századi, klasszicista stílusú épület fűtését tizenkét elavult helyett négy korszerű, kondenzációs kazán és hőszivattyús rendszer biztosítja.

A kivitelező a műemléki szempontok figyelembevételével megvalósított fejlesztésnél kicserélt több mint kétszáz nyílászárót, részben szigetelte a megyei közgyűlés üléseinek és a Rippl-Rónai Múzeumnak is otthont adó ingatlan homlokzatát, ugyancsak szigeteléssel látta el a padlásfödémet és pótolta a sérült vakolatot. Az energiafogyasztás csökkentésére az épületben kicserélték a világítótestek jelentős részét, a tetőn 47,3 kilowattos napelemes rendszert telepítettek.

Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője a közlemény szerint az átadáson arról beszélt: korábban, még megyei közgyűlési elnökként közbenjárt a kormánynál, hogy a vármegyeháza a megyei önkormányzat tulajdonában maradhasson. A patinás épület felújítása gyakorlatilag már akkor, az egykor raktárként használt múzeumi helyiségek irodákká alakításával megkezdődött – közölte. Hozzátette, abban az időben indították el az épület udvarának rendezését is, mely azóta Kaposvári Vigasságok tere néven nagyon sok rendezvény helyszíne volt. Az önkormányzat hangsúlyozta, a vármegyeháza korszerűsítése az üzemeltetési költségek mérséklése miatt vált szükségessé, a beruházásnak köszönhetően 40 százalékkal csökkent a fűtéshez szükséges gázfelhasználás.

 

mti