Barcelona

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra cserélése

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra cserélése – állapította meg egy új tanulmány.

Két újabb európai város vezet be tiltást autók ellen

A légszennyezettség egyre több európai nagyvárosban okoz komoly gondokat. Barcelonában és Münchenben is lépéseket fognak tenni a rossz levegő ellen. Előbbiben minden régi autót fogja érinteni a tiltás, utóbbiban pedig a dízel autókat.

Közbringa után “közrobogó”

Barcelonában a közbringa programot egy újabb kezdeményezés követte, a „közrobogók”, mely segítségével egy újabb eszközzel igyekeznek hozzájárulni a város közösségi közlekedésének fejlesztéséhez.

Energia-hatékony bevásárlóközpont Barcelonában

Barcelona új bevásárlóközpontjának terve olyan, amilyennek minden környezettudatos plázának lennie kellene – energia hatékony és egyben igényes, tetején egy óriási parkkal.

LEGO – apartman

Barcelonában található az a LEGO-apartman névre is keresztelt lakás, mely intelligens kialakításának köszönhetően számos életteret egyesít kis ökológiai lábnyomú területén, illetve könnyedén alakítható egyik funkciójából a másikba.

Ahol széltől indul az autó

Az autók még nem szélkerékkel mennek, de közvetve ilyen berendezéstől is kaphatják hajtóerejüket. Barcelonában a múlt héten felavatták az elektromos üzemű autók Európában első olyan töltőállomását, amelyik a járműveknek adott villamos energiát szélerőmű segítségével állítja elő.

Barcelona Rock Hostel, a sziklamászók paradicsoma

Vannak olyan épülettervek, amelyek valószínűleg sosem valósulnak meg, mégis vannak olyan érdekesek, merészek vagy tanulságosak, hogy felkeltik az emberek érdeklődését. Példának okáért itt van rögtön a Barcelona Rock Hostel terve, amelyet a tavalyi Bohemian Hostel for Backpackers versenyre tervezett a lengyel UGO Architectur & Design.

Sokak végzete: Barcelona – ahol nemcsak a környezetvédők szíve csábul el

Aki már járt itt, tudja; szenvedélyes szerelemre lehet találni egy város személyében. Mégpedig olyan szerelemre, ami egy egész életen át tart, hiszen eme város hű marad örökre. Nem is lehet máshogy beszélni/írni a Katalán fővárosról, mintsem szenvedéllyel. De vajon az öko-turista számára is szerelem lesz-e első látásra?!