Környezetvédelem

Minimális költségből csökkentik az épületek hőmérsékletét nyári melegben

A hőhullámok gyakoriságának csökkentése érdekében fehérre festhetik a barcelonai tetőket – búcsút mondhatunk a sajátos terrakotta színezetnek.

A klímaváltozás hatására átlagosan egyre forróbbak a nyarak, a hőhullámok intenzívebbek és gyakoribbak. Ez önmagában megterhelő mindenkinek, azonban sűrűn beépített városaink csak fokozzák a problémát. Ahhoz, hogy a városi hősziget-hatást csökkentsük, a burkolóanyagok mennyiségén, anyagán és színén is változtatnunk kell, illetve sokkal nagyobb területet kell biztosítanunk a növényeknek, parkoknak és más kék-zöld infrastrukturális elemnek – írja a Másfél fok. A megoldókulcs első felét a barcelonaiak lassan alkalmazni kezdik: fehérre festik az ikonikus terrakotta tetőket. Az egyre gyakrabban előforduló városi hősziget-hatás akár nyolc Celsius-fokkal is megemelheti a hőmérsékletet a spanyol város belvárosában. A Barcelonai Autonóm Egyetem (UAB) kutatói ennek orvoslására próbálnak kitalálni valamit: gyakorlatilag fehérre festenék a várost.

A legutóbbi adatok szerint Európa a globális átlagnál gyorsabban melegszik, a városi területeken 1,7 és 1,9 Celsius-fok között emelkedik az éves hőmérséklet. Ez alól Barcelona sem kivétel, 2020-ban a város legmelegebb évét mérték az elmúlt több mint két évszázadban – az átlaghőmérséklet 16,8 Celsius fok volt. Erre a problémára válaszul az egyetem éghajlatváltozással foglalkozó kutatóinak egy csoportja a város háztetőinek fehérre festését javasolta – azt állítják, hogy ez akár 4,7 fokkal is csökkentheti a hőmérsékletet hőséghullámok idején. A kutatásaik azt mutatják, hogy a Barcelonában használatban lévő építőanyagok visszatartják a napfényt, hozzájárulva a hő felhalmozódásához az egész városban. A felső felületek fehérre festésével „hideg háztetőket” lehetne létrehozni. Ez növelné az albedót, azaz a felületről visszavert napfény százalékos arányát anélkül, hogy az épület elnyelné azt. Az átlagos 4,7 fokos hőmérsékletcsökkenést pedig már a lakók is megéreznék – ráadásul ez csak az egyik módja lenne a hősziget-hatás elleni küzdelemnek.