energiaellátás

Energiaellátás konyhai zsírból

London arra készül, hogy közel 40.000 lakás energiaszükségletét konyhai zsírból fogja biztosítani. Teszi ezt egyrészt a csatornahálózat megfelelőbb és tisztább működéséért, másrészt az újrahasznosításból nyert energiaforrások bővítéséért.

Kutatáskoordináció az energiaátállás sikeréért

Németországban óriási kutatói bázison halad az energiaváltás. A solarportal24.de német szakportál szerint több mint 180 felsőfokú tanintézetben, illetve 120 kutatóközpontban foglalkoznak a kérdéssel.

India és a megújuló energiák – új munkahelyek és alacsonyabb kibocsátás

Egy új jelentés szerint Indiában a mai 200.000 helyett 2020-ra 2,4 millió ember dolgozik majd a megújuló energia szektorban – az elképzelhetetlenül gyors bővülés rengeteg előnnyel jár az ország számára.

Atom nélkül is megy – német csúcsteljesítmény az energiaexportban

2000-ben, amikor Németország megkezdte nukleáris erőművei számának csökkentését, sokan felvetették, hogy a lépés energiahiányt eredményezhet az országban.

Kenya ambiciózus tervvel állt elő

A kenyai kormányzat 2030-ig 5000 megawattos kapacitás kiépítését tervezi – első lépésként 560 megawattot telepítenek 2016-ig. A projekt a Nagy-hasadékvölgyben valósul meg, teljes költsége 12 milliárd dollár lesz.

Nagyobb energiahatékonyságot!

Az energiahatékonyabb autók, épületek vagy háztartási készülékek létrejöttét biztosító technológiák segítik a károsanyag-kibocsátás csökkentését és jelentős társadalmi előnyökkel járnak – mégis, a finanszírozás terén alulreprezentáltak.

Mekka előnyben részesíti a napenergiát

Szaúd-Arábia 2032-re 41 gigawattra tervezi emelni napenergia-termelési kapacitását – a cél eléréséhez vezető út egyik lépéseként Mekka városában 100 megawattos naperőmű épül.

Dél-Korea: vissza az atomenergiához!

Miután Japán bejelentette, hogy újraindítja a Fukusimát követően leállított nukleáris erőműveit, Dél-Korea a helyi lakosság és a környezetvédő csoportok tiltakozása ellenére a Kori-1, az ország legrégebbi reaktorának újraaktiválása mellett döntött.

EU-miniszterek: 2020 után is megmarad a megújuló energia kiemelt szerepe

Egyetértenek az Európai Unió tagországainak energiaügyekben illetékes miniszterei abban, hogy a megújuló energia 2020 után is fontos tényező lesz a térség energiaellátásában, és az ezt szolgáló szilárd stabilitási keretek kidolgozását már most meg kell kezdeni.

A napenergia uralmát jövendölik

A Világ áramellátását felerészben már a napenergia biztosíthatja 2060-ra – adta ki újabb jövendölését a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).