környezetszennyezés

2011 legnagyobb toxikus szennyezési problémája

A WorstPolluted.org minden évben elkészít egy top tízes listát a környezetet fenyegető jelenségekről az adott évre nézve. Idén az emberek által végzett szennyező tevékenységeket rendezték sorrendbe az alapján, hogy mennyi embert érint közvetlenül az adott tevékenységből származó toxikus szennyezés. Az első a kisipari aranybányászat lett.

A 2015-ös év biztosan elnyeri a legmelegebb év címet

A Meteorológiai Világszervezet kihirdette, hogy a 2015-ös felszíni hőmérséklet világszinten a melegebb volt, mint eddig bármikor. Az oka nem más, mint a globális felmelegedés egyre gyorsuló üteme, illetve az idén szintén felerősödő El-Niño.

A személyautók CO2-kibocsátását tovább csökkentő javaslatokat jelentett be az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság javaslatokat terjesztett elő szerdán annak érdekében, hogy 2020-ig jelentősen csökkenjen az új személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek (kisteherautók) szén-dioxid-kibocsátása.

A Volvo élen jár a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség hatodik éves felmérése szerint a Volvo csökkentette legnagyobb mértékben a szén-dioxid kibocsátását az európai autógyártók közül 2010-ben. A felmérés szerint 9%-kal csökkentette flottaszinten a károsanyag-kibocsátását, míg a több európai autógyár csak 2-6%-kal.

Ahol van díjköteles út, ott sok helyen zsúfolt a többi

Leterelődés – ez a magyar szakszó arra, amikor egy gépkocsi a jobb, gyorsabb, biztonságosabb útról letér egy vele nagyjából párhuzamosan haladó keskenyebbre, lassabbra, kanyargósabbra és persze veszélyesebbre. A letérésnek egyetlen komoly célja szokott lenni, a spórolás. A következményeit viszont – elsősorban – az arrafelé lakók szenvedik meg. Egyik fő ellenszere a minden úton fizetendő útdíj.

Ahová a hajók pusztulni mennek

Bár kis hazánkban közvetlenül nem tapasztalható, mégis tudjuk, hogy a nagy szállítóhajók alkotják a fogyasztói társadalom gerincét. Több száz méter hosszúak, több száz tonnákat szállítanak keresztül-kasul a Föld vizein. Egy ilyen félelmetesen nagy behemót megépítése lenyűgöző mérnöki teljesítmény, de ennél talán érdekesebb az, hogy mi történik a tankerekkel, miután lejárt az idejük.

Botrány a Walmart-nál

A Walmart működését újabb szürke folt szennyezte be a héten, miután elismerte egész Kaliforniára és Missourira kiterjedő veszélyes hulladék dömpingjét.

Dízelbotrány – A Volkswagen megállapodott 200 ezer vásárlója kártérítésről

Megállapodott a Volkswagen (VW) 200 ezer németországi ügyfél kártérítéséről, akik az autógyártó társaság dízelbotrányában érintett modellekből vásároltak – közölte a német vállalat hétfőn.

Elrepül a légszennyezési díj?

Bizonytalannak látszik annak a környezetszennyezési díjnak a jövője, melyet az Európai Unió tagországai légitársaságainak kell fizetniük gépeik fel-, illetve leszállása után.

Halálbüntetés környezetszennyezésért?

Ritkán látott szigorúsággal lépnek fel Kínában a környezetszennyező tevékenységek ellen, melyet most már jogi úton is rendkívül erősen büntetnek.