ökológiai lábnyom

A családi házak szigetelésével késleltethető az ökológiai túllövés

Újabb 6 hat nappal korábbra került az Ökológiai Túllövés Napja, vagyis idén már augusztus 2-án eléri az emberiség azt a pontot, amikor feléltük a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez a teljes hazai energiafogyasztás 32%-át kitevő lakóépületek, ezen belül is a családi házak szigetelése is jelentősen hozzájárulhat. Ebben a folyamatban a közeljövőben két fontos változás várható: 2018-tól tovább szigorodnak az épületek energiahatékonyságára vonatkozó követelmények, 2021-től pedig kizárólag a közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak majd használatbavételi engedélyt. Az új szabályok eredményességét segítheti, hogy a tervek szerint a CSOK igénybevételét kiterjesztik felújításokra is, valamint ha elindul az 1980 előtt épült vidéki kocka-házakra vonatkozó felújítási program is.

LED-borítású luxusszálloda Kínában

A MAD Építész iroda nemrég mutatta be első luxusszállodáját Kínában, amely egy 27 emeletes, gyűrű alakot idéző komplexum, több szempontból pedig fenntartható is.

Kis ökológiai lábnyomú állatkert

Dél-Korea szigetére, Dochodo-ba tervezték azt az állatkertet, amely egészen szokatlan formái mellett kis ökológiai lábnyomával is kiemelkedik a többi közül.

Hajrá magyar termék!

“Hajrá magyar termék!” – így szól annak a videónak a címe, mely alig pár hete elérhető az interneten, és a hazai termékek választásának minden pozitív hozadékát igyekeznek bemutatni.

Egy gyermek szavai a húsfogyasztásról

Egyszerre megható és elgondolkodtató videó terjed a közösségi oldalakon, melyben egy brazil kisfiú őszinte gondolatait és meglátásait hallhatjuk a vegetarianizmusról.

Az első osztály ára

A Világbank legújabb tanulmányában összehasonlította a különböző repülőgép osztályok átlagos ökológiai lábnyomát, melyből egyértelműen kiderült: a kényelemért a környezetnek is nagy árat kell fizetnie.

Ásványvíz helyett csapvíz!

A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás elengedhetetlen egészégünk szempontjából, ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Sok helyen olvashatjuk, hogy ezt főleg ásványvíz formájában kellene magunkhoz vennünk, a palackozott vizek azonban óriási terhet jelentenek erőforrásaink számára.

Repülőutak és a globális felmelegedés

Korábbi cikkünkben írtunk Graham Hillről, aki visszafogott életmódra váltott dacára annak hogy millióiból bármit megengedhetne magának. Kezdetnek és példamutatásnak pozitív, de ha valaki igazán kicsi ökológiai lábnyomra törekszik, akkor más szokásait, többek között az utazási szokásokat is meg kell változtatnia.