szélerőmű

EM: a zöldenergia célok teljesítéséhez szükséges ipari erőművek és tárolók csatlakozhatnak az áramhálózatra 2030-ig

A zöldenergia célok teljesítéséhez szükséges ipari erőművek és tárolók csatlakozhatnak az áramhálózatra 2030-ig – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.

A szélerőművekkel jóval több mezőgazdasági termőterület maradhatna szabadon és az energiaár spekulációtól is jobban védve lennénk

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemek akár 60-120-szor nagyobb földterület igénnyel rendelkeznek, mint a szélerőművek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a hazai szélenergia megfelelő felskálázása, nem csupán a fotovoltaikus termelés kiegyensúlyozására.

Rejtélyes szélturbina-projektbe kezd a Siemens Gamesa

A világ legnagyobb szélturbináját telepítenék, de sok még a kérdőjel a projekttel kapcsolatban.

EM: az újévben életbe lépnek a szélerőművek telepítését megkönnyítő rendelkezések

A kormány a zöldenergia fokozott hasznosítása érdekében nagymértékben enyhítette a szélkerekek létesítésének jogszabályi feltételrendszerét. Az előírt védőtávolság az európai gyakorlatnak megfelelően 700 méterre csökken. A megújított törvényi keretekhez igazodó rendeleti szintű részletszabályok kihirdetésével január elsejével megszűnik a pályáztatási követelmény – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel.

A lengyel ügyészség eljárást indított a szélerőművekről szóló törvénytervezet miatt

A varsói kerületi ügyészség korrupciógyanú miatt eljárást indított az októberi választások után megalakult parlamenti többség pártjai által előterjesztett, a szélerőművekről szóló törvénymódosítási javaslat ügyében – közölte kedden Marcin Warchol lengyel igazságügyi miniszter és főügyész.

Egyszerre hasznosítja a szél- és napenergiát egy új fejlesztés

A tíz darab hibrid egységből álló rendszer rendkívül ellenálló.

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol a szélenergia-ágazat fellendítésére

Annak érdekében, hogy az Európai Unió elérje 2023-as környezetvédelmi vállalásait, az Európai Bizottság azonnali intézkedéseket határozott meg az európai szélenergia-ágazat fellendítésére – tájékoztatott a brüsszeli testület kedden.

Felavatták a Hollandse Kust Zuid tengeri szélerőműparkot

A BASF, a Vattenfall és az Allianz – Vilmos Sándor holland királlyal együtt – ünnepli az Északi-tengeren létesített 1,5 gigawatt teljesítményű szélerőműpark felavatását.

Tízmilliárd eurós áramhálózati fejlesztés indult Németországban

Elkezdődött hétfőn Németországban az utóbbi évtizedek legnagyobb szabású áramhálózati fejlesztése, a SuedLink nagyfeszültségű távvezeték kiépítése, amelyre tízmilliárd eurót fordítanak.

Norvégia területeket jelölt ki tengeri szélerőműparkoknak

Norvégia húsz területet jelölt ki a partjai mentén szélerőműparkok telepítésére a 2040-re kitűzött 30 gigawattos (GW) áramtermelési kapacitás létesítéséhez – jelentette be kedden az NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) norvég energia- és vízügyi hatóság.