Megújuló energiaforrások

Észak-Macedónia legnagyobb szélerőműparkjának építését jelentette be az új miniszterelnök

Észak-Macedónia legnagyobb szélerőműparkjának építését jelentette be Hrisztijan Mickoszki miniszterelnök kedden, közölve, hogy az építkezés 2026-ban kezdődhet meg.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Mint mondta, a 400-450 millió euró (158-178 milliárd forint) értékű beruházásnak köszönhetően egy 400 megawatt teljesítményű szélfarm épül az ország délkeleti részén Karbinci, Stip és Radovis környékén. Ez az ország elektromosenergia-szükségletének mintegy 20 százalékát jelenti. A szélfarm 100 ezer háztartás éves energiaszükségletét tudja majd biztosítani, ami várhatóan a szén-dioxid-kibocsátás 670 ezer tonnás csökkenését vonja maga után.

A kormányfő szerint az új szélerőműpark jelentősen megnöveli az ország energiafüggetlenségét, és évi 100 millió euróval járul majd hozzá a bruttó hazai termékhez. “Ez lesz minden idők legnagyobb, megújuló energiaforrásokra fordított beruházása az országban” – húzta alá. A jó hálózati kapcsolatoknak köszönhetően Görögországgal, Szerbiával, Bulgáriával és Koszovóval együtt csökkenhet a térség energiahiánya. A projektet a luxemburgi székhelyű, dubaji tanácsadói testülettel rendelkező Alcazar Energy valósítja meg. Daniel Calderon, a cég társalapítója közölte: “A cég Észak-Macedóniát ígéretes beruházási helyszínnek tekinti a megújuló energiaforrások számára”.