Érdekességek

Ingyenes levegőtisztaság-mérés, akár a nyári táborokban is

Már 60 levegőminőség-mérő műszer került kihelyezésre iskolákban az ország 10 megyéjében a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére.

A műszerek megjelennek egy interaktív térképen, ami nemcsak Magyarország egészét, de Európát, sőt az egész világot lefedi! A civil szervezetnél lehet még jelentkezni a korlátozott számban rendelkezésre álló, ingyenesen biztosított műszerekért. Elsősorban a Budapesttől távolabb eső megyékből várják a jelentkezőket, hiszen, ahogyan a képen is látszik, még jócskán van olyan terület az országban, ahol egyáltalán nem működnek a levegőminőség mérésére műszerek. A készülékek a szálló port (PM2.5, PM10) mérik tájékoztatási jelleggel, és az adatok bárki számára, ingyenesen hozzáférhetőek. Ezeket tanítási célra is használják, több iskola jelezte, hogy az őszi félévben már integrálja a műszerek megismerését a környezeti oktatásba. A szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanárai például már idén használták a készülékeket a földrajz érettségire való felkészítés során. Az ilyen törekvések segítésére a Levegő Munkacsoport oktatási segédanyagokat is kidolgoz, melyek folyamatosan frissülnek a Mérj velünk program oldalán.

A diákok bevonásával ugyanakkor nem kell megvárni az új tanévet: jól jönnek a készülékek a nyáron, a napközi táborok idején is, mert a tanulók ott is megismerkedhetnek játékos feladatok segítségével környezetük levegőjével, böngészhetnek a világtérképen vagy akár a műszer összeszerelését is megtanulhatják. A szülők számára pedig a készülékek fontos információt adnak arról, hogy a gyermekeik milyen környezetben töltik az idejüket. Az eszköz könnyen használható és bárki által be is szerezhető (erről bővebben a http://merj-velunk.hu oldalon lehet olvasni). A készülékek elterjedésével több adatot és a lakosság szemléletváltását várja a Levegő Munkacsoport, hiszen az első lépés a probléma felismerése és tudatosítása, ezt követi a tenni akarás.