Érdekességek

Európai Bizottság: lemondott uniós biztosi hivataláról Frans Timmermans

Benyújtotta lemondását az európai bizottsági tagságáról Frans Timmermans ügyvezető alelnök, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos, miután úgy döntött, hogy jelöltként indul a soron következő hollandiai választásokon - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A brüsszeli közlemény szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke köszönetét fejezte ki Timmermans alelnöknek az uniós bizottság és az európaiak érdekében végzett sokéves munkájáért, és azonnali hatállyal elfogadta a holland uniós biztos lemondását. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint Ursula von der Leyen úgy döntött, hogy az európai zöld megállapodásért, valamint az éghajlatpolitikai tárcáért felelős ügyvezető alelnöki pozíciót Maros Sefcovic alelnökre, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagjára bízza a brüsszeli testület új, holland állampolgárságú tagjának kinevezéséig. A közlemény idézi Ursula von der Leyent, aki szerint Timmermans az európai zöld megállapodás megvalósítása érdekében végzett munkájának köszönhetően az EU nagy lépéseket tett azon célkitűzéseinek teljesítése felé, hogy 2050-re az első klímasemleges kontinenssé váljon, és globális szinten is emelje az éghajlatváltozás elleni fellépéssel kapcsolatos ambíciók szintjét.

A bizottsági közlemény szerint Ursula von der Leyen tájékoztatta az Európai Parlament elnökét és az Európai Unió Tanácsának soros spanyol elnökségét a Frans Timmermans lemondását követően hozott intézkedésekről, amelyek célja a folyamatban lévő ügyek zökkenőmentes folytatása. Az uniós bizottság elnöke továbbá hivatalos levelet küldött Hollandia miniszterelnökének, amelyben arra kérte Mark Ruttét, hogy javasoljon egy női és egy férfi jelöltet a biztosi posztra. Ursula von der Leyen sok sikert kívánt Sefcovic alelnöknek új feladataihoz, és arra kérte: mozdítsa elő az éghajlat védelmét célzó uniós intézkedéseket és az európai zöld megállapodás sikerét – közölte az Európai Bizottság. Információk szerint Frans Timmermans a Munkáspárt (PvdA) és a Baloldali Zöldek (GL) közös jelöltje lesz a november 22-re kiírt, előrehozott holland parlamenti választásokon. A mindkét párt csúcsjelöltjének számító 62 éves munkáspárti politikus már korábban, július 20-án bejelentette, hogy szeretné elnyerni a miniszterelnöki posztot a novemberi választásokon, miután a PvdA és a GL közölte, hogy közös listán indul a választásokon.

Timmermans, a PvdA korábbi parlamenti képviselője tíz év után tér vissza a holland politikába. Mark Rutte második kormányában külügyminiszteri posztot töltött be. 2014-ben a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban a többi között jogállamiságért felelős uniós biztos és alelnök lett, majd 2019-től, az Ursula von der Leyen vezette testületben az európai zöld megállapodás végrehajtásáért felelt. A Mark Rutte vezette kormány júliusban lemondásra kényszerült, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról. A kabinet azóta ügyvivő minőségben folytatja munkáját.