Környezetvédelem

Áder János a dunai olajszennyezésről beszélget legújabb podcastjában

A Ráckevei (Soroksári)-Dunán Szigetszentmiklósnál történt olajszennyezésről beszélget Áder János köztársasági elnök Siklós Gabriellával az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjével legújabb, hétfőn megjelent podcastjában.

Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

Az államfő ősszel Kék bolygó címmel indított podcast műsorának idei első adásában a szigetszentmiklósi olajszennyezésről kérdezte az OVF szóvivőjét. Áder János hangsúlyozta: a természetben okozott kár mellett a védekezés és a helyreállítás is jelentős munkát, valamint költséget jelent. Siklós Gabriella felidézte: december 12-én, szombaton lakossági bejelentés érkezett a szennyezésről. A hatóság szakembere másfél órán belül a helyszínre ért, és szinte azonnal elrendelték a legmagasabb, harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget.

Még aznap harminc vízügyes szakember érkezett Szigetszentmiklósra, másnap pedig Győrből és Szolnokról is érkezett segítség, többek közt mocsárjáró gépekkel – tette hozzá. A vízügyesek gyors reagálással néhány órán belül megakadályozták, hogy bejusson az élővízbe a szennyezés, az úszóláp megfogta a csatornából kifolyó olajat, de így is 150 méter merülőfallal mintegy 1830 négyzetméternyi területet kerítettek körbe a szóvivő tájékoztatása szerint.

Áder János megjegyezte: az úszóláp ritka jelenség Európában, és 20-40 év alatt alakul ki. Szigetszentmiklósnál egy 2,5 kilométer hosszú úszólápot sikerült természetvédelmi területként megőrizni, melynek egy körülbelül 60 méteres szakasza teljesen megsemmisült a szennyezés miatt. Azonban a gyors cselekvéssel sikerült megmenteni az úszóláp nagy részét és az élővízbe nem került olaj – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

A szombati szennyezés után a következő hét első napjaiban egy körtöltést terveztek a károsodott terület köré, amelyen a munkagépek közlekedhetnek, valamint szivattyúkkal és olajfelszívó paplanokkal egyből megkezdték a mentesítést. Az első napokban a szakemberek kézi erővel is tisztították a területet, a hét első felében napi 4-5 ezer liter olajat takarítottak fel – ismertette a munkákat Siklós Gabriella. A szóvivő tájékoztatása szerint az elmúlt szűk egy hónap elsődleges kárelhárítás költségei 200-250 millió forintra tehetők, a természetvédelmi szakemberekkel közösen végzett kármentesítés pedig újabb 100-150 millió forintot jelent.

A helyszíni becslések alapján azonban akár több évtized is lehet, mire helyreáll a terület ökoszisztémája – mondta Siklós Gabriella. Áder János kiemelte: a folyók szennyezésének 50 százalékát ipari, míg 25 százalékát mezőgazdasági eredetű szennyezés teszi ki. Egy liter olaj egymillió liter édesvíz beszennyezésére, tönkretételére képes, egy ilyen mértékű szennyezés pedig az ivóvíz-bázist és a mezőgazdasági öntözést is veszélyezheti, de akár a kiskertekben való öntözővíz-használat is lehetetlenné válik rövidebb-hosszabb időre – mondta a köztársasági elnök.

Úgy fogalmazott: folyóink tisztaságának megőrzése az öntözés, az ivóvíz tisztasága, a biológiai sokszínűség megőrzése szempontjából egyaránt fontos. A kárelhárítás során a vízügyesek több mint félmillió kilogramm szennyezett növényzetet és olajos vizet szállítottak el az úszólápról – mutatott rá a szennyezés nagyságrendjére Siklós Gabriella. Hozzátette: a Dunán Budapest környékén van a legtöbb vízszennyezés, de ekkora volumenűre a legrégebb óta, 1983-tól a térségben dolgozók sem emlékeznek.

A tavalyi adatokat ismertetve a szóvivő elmondta: 2020-ban 299 vízkár-elhárítási feladat volt a magyar folyókon, ebből 112 szennyvízproblémák miatt, és 54 volt olajszennyezés, amiből 12-nél – legtöbbször vízbe esett gépkocsiknál – kellett beavatkozni a szakembereknek. Arról is beszélt: az év utolsó napjaiban újabb mintegy 150 liternyi olaj került a szigetszentmiklósi úszólápra, de mivel a csatornarendszerben 7-8 kilométerrel messzebb is találtak olajszármazékokat, valószínűleg nem újabb szennyezésről van szó, hanem arról, hogy a heves esőzések kimosták a korábban bennmaradt olajat. Siklós Gabriella elmondta: a szakemberek egyből körülhatárolták a kiömlő olajat és az üzemeltető is elrendelte a csatorna tisztítását.

Áder János rámutatott: ha a szennyezés helyett leadták volna a fáradt olajat, a fenti költségek ezredrészéért legálisan megszabadulhattak volna tőle az elkövetők. Hangsúlyozta: bűncselekményről van szó, és számos szervezet felajánlásából már 12 millió forintnál jár a nyomravezetői díj. A köztársasági elnök felhívta a figyelmet a vizek szennyezésének megelőzésére, valamint arra, ha a lakosság ilyet észlel, azonnal jelentse, hiszen Szigetszentmiklósnál is a gyors reagálásnak köszönhetően tudták megakadályozni a nagyobb katasztrófát. Köszönetet mondott a kárelhárításban résztvevők munkájáért, együttműködéséért, és szolidaritásáért. Komoly szakmai felkészültséggel, elkötelezettséggel dolgoznak – méltatta a szakembereket az államfő.