Környezetvédelem

Áder János a dunai olajszennyezésről beszélget legújabb podcastjában

A Ráckevei (Soroksári)-Dunán Szigetszentmiklósnál történt olajszennyezésről beszélget Áder János köztársasági elnök Siklós Gabriellával az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjével legújabb, hétfőn megjelent podcastjában.

Az államfő ősszel Kék bolygó címmel indított podcast műsorának idei első adásában a szigetszentmiklósi olajszennyezésről kérdezte az OVF szóvivőjét. Áder János hangsúlyozta: a természetben okozott kár mellett a védekezés és a helyreállítás is jelentős munkát, valamint költséget jelent. Siklós Gabriella felidézte: december 12-én, szombaton lakossági bejelentés érkezett a szennyezésről. A hatóság szakembere másfél órán belül a helyszínre ért, és szinte azonnal elrendelték a legmagasabb, harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget.

Még aznap harminc vízügyes szakember érkezett Szigetszentmiklósra, másnap pedig Győrből és Szolnokról is érkezett segítség, többek közt mocsárjáró gépekkel – tette hozzá. A vízügyesek gyors reagálással néhány órán belül megakadályozták, hogy bejusson az élővízbe a szennyezés, az úszóláp megfogta a csatornából kifolyó olajat, de így is 150 méter merülőfallal mintegy 1830 négyzetméternyi területet kerítettek körbe a szóvivő tájékoztatása szerint.

Áder János megjegyezte: az úszóláp ritka jelenség Európában, és 20-40 év alatt alakul ki. Szigetszentmiklósnál egy 2,5 kilométer hosszú úszólápot sikerült természetvédelmi területként megőrizni, melynek egy körülbelül 60 méteres szakasza teljesen megsemmisült a szennyezés miatt. Azonban a gyors cselekvéssel sikerült megmenteni az úszóláp nagy részét és az élővízbe nem került olaj – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

A szombati szennyezés után a következő hét első napjaiban egy körtöltést terveztek a károsodott terület köré, amelyen a munkagépek közlekedhetnek, valamint szivattyúkkal és olajfelszívó paplanokkal egyből megkezdték a mentesítést. Az első napokban a szakemberek kézi erővel is tisztították a területet, a hét első felében napi 4-5 ezer liter olajat takarítottak fel – ismertette a munkákat Siklós Gabriella. A szóvivő tájékoztatása szerint az elmúlt szűk egy hónap elsődleges kárelhárítás költségei 200-250 millió forintra tehetők, a természetvédelmi szakemberekkel közösen végzett kármentesítés pedig újabb 100-150 millió forintot jelent.

A helyszíni becslések alapján azonban akár több évtized is lehet, mire helyreáll a terület ökoszisztémája – mondta Siklós Gabriella. Áder János kiemelte: a folyók szennyezésének 50 százalékát ipari, míg 25 százalékát mezőgazdasági eredetű szennyezés teszi ki. Egy liter olaj egymillió liter édesvíz beszennyezésére, tönkretételére képes, egy ilyen mértékű szennyezés pedig az ivóvíz-bázist és a mezőgazdasági öntözést is veszélyezheti, de akár a kiskertekben való öntözővíz-használat is lehetetlenné válik rövidebb-hosszabb időre – mondta a köztársasági elnök.

Úgy fogalmazott: folyóink tisztaságának megőrzése az öntözés, az ivóvíz tisztasága, a biológiai sokszínűség megőrzése szempontjából egyaránt fontos. A kárelhárítás során a vízügyesek több mint félmillió kilogramm szennyezett növényzetet és olajos vizet szállítottak el az úszólápról – mutatott rá a szennyezés nagyságrendjére Siklós Gabriella. Hozzátette: a Dunán Budapest környékén van a legtöbb vízszennyezés, de ekkora volumenűre a legrégebb óta, 1983-tól a térségben dolgozók sem emlékeznek.

A tavalyi adatokat ismertetve a szóvivő elmondta: 2020-ban 299 vízkár-elhárítási feladat volt a magyar folyókon, ebből 112 szennyvízproblémák miatt, és 54 volt olajszennyezés, amiből 12-nél – legtöbbször vízbe esett gépkocsiknál – kellett beavatkozni a szakembereknek. Arról is beszélt: az év utolsó napjaiban újabb mintegy 150 liternyi olaj került a szigetszentmiklósi úszólápra, de mivel a csatornarendszerben 7-8 kilométerrel messzebb is találtak olajszármazékokat, valószínűleg nem újabb szennyezésről van szó, hanem arról, hogy a heves esőzések kimosták a korábban bennmaradt olajat. Siklós Gabriella elmondta: a szakemberek egyből körülhatárolták a kiömlő olajat és az üzemeltető is elrendelte a csatorna tisztítását.

Áder János rámutatott: ha a szennyezés helyett leadták volna a fáradt olajat, a fenti költségek ezredrészéért legálisan megszabadulhattak volna tőle az elkövetők. Hangsúlyozta: bűncselekményről van szó, és számos szervezet felajánlásából már 12 millió forintnál jár a nyomravezetői díj. A köztársasági elnök felhívta a figyelmet a vizek szennyezésének megelőzésére, valamint arra, ha a lakosság ilyet észlel, azonnal jelentse, hiszen Szigetszentmiklósnál is a gyors reagálásnak köszönhetően tudták megakadályozni a nagyobb katasztrófát. Köszönetet mondott a kárelhárításban résztvevők munkájáért, együttműködéséért, és szolidaritásáért. Komoly szakmai felkészültséggel, elkötelezettséggel dolgoznak – méltatta a szakembereket az államfő.