Környezetvédelem

Alapvető szerszámok kerti munkálatokhoz

Kertünk gondozásához rengeteg különféle szerszámot találhatunk a piacon. Ezek közül némelyek létfontosságúak, míg mások teljesen feleslegesek. Összeállításunkban az előbbiekre helyezzük a hangsúlyt. Az alábbi útmutató segít abban, hogy valóban a számunkra legfontosabb eszközöket vásároljuk meg – mindenféle túlárazott, felesleg dolog helyett. Lássuk, mire lesz szükségünk a kertgondozáshoz!

Ásó, kapa és a többiek

Ha veteményezni szeretnénk, a következő alapvető szerszámok elengedhetetlenek: ásó, kapa, lapát és gereblye. Ezek nem is szorulnak különösebb magyarázatra. Ha biztosra akarunk menni, akkor beszerezhetünk még esetleg egy lombseprűt is a szettbe. Ezekkel minden alapvető kertművelési folyamatot el tudunk végezni. Azonban más jellegű szerszámokra is szükségünk lesz, hogy teljesen rendben tarthassuk kertünket. A továbbiakban ezeket listázzuk.

Szerszámok favágáshoz

Ez szintén része a kertgondozásnak. Bizonyára elég hamar belefutunk majd egy jól megtermett cserjébe vagy faágba, ami pont nem a megfelelő helyen vert cöveket. Rosszabb esetben ez akár balesetveszélyes is lehet. A régi faágak könnyen letörnek az erős szélben, majd leesve könnyedén kárt tesznek bármiben és bárkiben. A probléma orvosolására a lehető legjobb megoldást egy láncfűrész jelentheti, míg a kisebb cserjék irtásához egy balta is ideális lehet. Ha esetleg gallyazni is szeretnénk, akkor pedig egy ágvágó olló tökéletes kiegészítése lehet szettünknek.

Fűvágó alkalmatosság

Szükségünk lesz valamilyen szerszámra, amivel a villámgyorsan burjánzó gazt megregulázhatjuk. Egy fűnyíró vagy motoros fűkasza tökéletes megoldást jelent a problémára. Fontos megjegyeznünk, hogy nem mindegy, milyen. Az elektromos fűnyírók talán a ház körül jók lehetnek, ám egy külterületen fekvő hobbikerthez már nem. Így mindenképp egy benzines vagy akkus modell beszerzése javasolt ebből is. Ha viszont túl sok növény található a kertünkben, mindenképp a fűkaszát válasszunk. Egy damilos fűkasza képes az ilyen zord terepen is rendet varázsolni. Ezzel egyidejűleg bármely fűnyírót villámgyorsan tropára vágná az ilyen talaj.

Permetező

Azok, akik veteményezni szeretnének, előbb vagy utóbb szembe kell, hogy nézzenek a különféle kártevőkkel is. Kitűnő védekezést jelent ellenük a permetezés, viszont egy permetező nem csupán ezt nyújtja számunkra. Nem csak a kártevők ellen védekezhetünk így, de használhatunk gyomirtót is. A gyomirtó keverékek használatával egyszerűen megszabadulhatunk az összes gyomtól, ami termésünket teljesen benőné. A termésünkre és környékére fújt folyadéktól a gyomnövények kipusztulnak, míg az általunk ültetett növények teljességgel sértetlenek maradnak a procedúra során.

A fentebb felsorolt eszközök tényleg csupán a legszükségesebbek, viszont szinte bármilyen munkát elvégezhetünk velük a kertben. Egyesek számára talán soknak tűnhet még így is a lista, ez messze áll a valóságtól. Számtalan munkafolyamatot el kell végeznünk annak érdekében, hogy kertünk legalább a tűrhető szintet megüsse. Ehhez viszont számtalan eszközre szükségünk lesz.

 

 

Partner cikk