Környezetvédelem

Ambiciózus tervek a felmelegedés ellen

Mit takar ez a kezdeményezés?

A globális felmelegedés következményeit bár a bőrünkön érezzük. Okozójának egyik legfőbb forrása az emberiség egyre gyorsuló gazdasági tevékenysége, ezért nem csoda, ha sok nagyvállalat beszáll a felmelegedés elleni küzdelembe.

Idén április volt az ötödik legmelegebb április az elmúlt 142 év alatt, mióta a globális hőmérséklet mérés megkezdődött. Világszerte szélsőséges csapadékot figyelnek meg, ami vagy túlzott szárazságot, vagy pedig ennek ellenkezőjét, özönvizeket, néhány esetben pedig akár váratlan nagymértékű havazást jelent a tavasz közepén.

A Business Ambition for 1,5C nagyvállalatokat von be a klímaválság elleni harcba

Már nem az a kérdés, hogy van-e klímaválság, hanem az, hogyan állíthatjuk meg. Erre ad egy lehetséges választ a „Business Ambition for 1,5 C” nevet viselő kezdeményezés, amibe olyan globális nagyvállalatok is beszálltak, mint például a hazánkban is tevékenykedő Tesa.

A cím jelentése magyarra fordítva az „Üzleti Törekvések a 1,5 Celsius érdekében”, amit arra utal, hogy a tudósok 1,5 fok körüli felmelegedésnél vélik a határt, ami már visszafordíthatatlan károkat okoz a bolygó ökoszisztémájában. Éppen ezért a legfontosabb cél, hogy ez alatt a mérték alatt sikerüljön tartani a bolygó felmelegedését.

A „Business Ambition for 1,5 C” a Tudományalapú Célok Kezdeményezés által életre hívott kötelezettségvállalás, ami szigorú kritériumokat határoz meg a csatlakozó cégek irányában. Mostanra közel 3100 vállalat és pénzintézet lett a kezdeményezés részese és vállalta karbonkibocsátásának radikális csökkentését ezáltal támogatva a 1,5 fokos célkitűzés elérését.

Kép2: Rendkívül fontos, hogy a Tesa méretű globális vállalatok bekapcsolódnak a klímaválság elleni harcba.

Milyen célokat tűznek ki ezek a nagyvállalatok?

A kezdeményezéshez csatlakozott cégeknek tisztán meghatározott lépéseket kell felállítani az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. A nettó zéró kibocsátást vállaló cégek esetében ezeknek az elkövetkező 5-10 évben teljesülni kell 2030-ig bezárólag, míg a hosszútávú vállalásoknak 2050-ig kell megvalósulni. A végcél minden esetben a hőmérsékletnövekedés megállítása az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésével, vagy teljes elhagyásával.

Mindannyian felelősek vagyunk

Az üvegházhatású gázok kibocsátásáért más-más arányban felelősek a gazdasági társaságok, az elektromos ipar, a közlekedés, a mezőgazdaság és a háztartások. Az USA példáját nézve az ipar a gázok 24%-áért felelős, míg Európában ez az arány 9% körüli. Ennek ellenére rendkívül fontos, hogy a Tesa méretű globális nagyvállalatok aktívan beszállnak a kibocsátás csökkentésébe, mert hosszútávon a legkisebb hozzájárulás is óriási hatással van földünkre.