Környezetvédelem

A belga kormány meghosszabbítaná legrégebbi atomrektorainak üzemidejét

A belga kormány, miután tavaly tíz évvel meghosszabbította két legújabb atomreaktora üzemidejét, az áramellátás érdekében meghosszabbítaná legrégebbi, még üzemelő rektorai, a Tihange 1, valamint a Doel 1 és 2 üzemidejét is - tájékoztatott a La Libre Belgique című belga napilap hétfőn.

A beszámoló szerint a belga kormány arra kérte a belgiumi atomerőműveket üzemeltető francia Engie energiaszolgáltatót, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy az 1975-ben szolgálatba helyezett Tihange 1, valamint a Doel 1 és 2 reaktor üzemidejét legalább további két évvel meghosszabbítsák. Kérte továbbá, hogy a szolgálgató vizsgálja meg azt is, lehetséges-e a meghosszabbított élettartamú Doel 4 és Tihange 3 reaktor szükséges felújítási munkálatainak mihamarabbi befejezése annak érdekében, hogy 2025-2026 és 2026-2027 telén az erőművek újra üzemelhessenek. A kormány szerint a három legrégebbi reaktor üzemben tartása 2026 és 2027 telén hozzájárulhat e két reaktor karbantartási időszakának áthidalásához.

A belga nukleáris ellenőrzési hivatal (FANC) biztonsági és jogi aggályokra hivatkozva azonban nem ajánlja az ország három legrégebbi reaktora élettartamának meghosszabbítását. A hivatal ezzel szemben a két újabb reaktor üzemben tartását javasolja anélkül, hogy leállítanák azokat a teljes biztonsági korszerűsítés idejére. A terv szerint a reaktorok fokozatos fejlesztésen esnének át, hogy megfeleljenek a szigorúbb biztonsági követelményeknek. Ez azonban a vonatkozó előírások szigorának mérséklését tenné szükségessé anélkül, hogy szembe menjen az európai biztonsági előírásokkal – írták. Az Engie február végén jelezte: nem támogatja a Tihange 1, valamint a Doel 1 és 2 üzemidejének meghosszabbítását. Ezzel szemben a Doel 4 és a Tihange 3 reaktor bővítését javasolta, amelyhez mintegy két éves munkálatok lennének szükségesek.

A belga kormány eredetileg azt tűzte ki célul, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően 2025-ig fokozatosan leépíti az ország atomenergia-felhasználását. Az európai energiapiac várható átszerveződése miatt azonban korábbi határozatát megváltoztatva a belga kormány tavaly márciusban erőműveinek két atomreaktora, a Doel 4 és a Tihange 3 élettartamának tízéves, 2035-ig tartó meghosszabbításáról döntött.