Környezetvédelem

A környezettudatos gondolkodás ösztönzésére rendeznek filmkészítő maratont április 15-én

A környezettudatos gondolkodás ösztönzésére rendeznek filmkészítő maratont Shoot4Earth - Forgass a Földért címmel; a résztvevőknek 24 óra áll rendelkezésre alkotásuk elkészítésére; ebben az évben a verseny április 15-én rajtol - tájékoztatták a szervezők az MTI-t szerdán.

A magyar kezdeményezésű verseny célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során. A filmkészítő maratonra bárki jelentkezhet, a nevezés ingyenes, regisztrálni a verseny kezdetéig a hivatalos weboldalon lehet. A legjobb, mobiltelefonnal készült filmeket bemutatják Cannes-ban, a Global Short Film Awards-on, illetve Kőrösi Csabának, az ENSZ-közgyűlés elnökének meghívására New Yorkban is. A verseny április 15-én 10 órakor indul. A szervezők a rajt pillanatában, időzónánként több témaelemet ismertetnek, amelyből egyet kötelező lesz beépíteni a versenyfilmbe, amely lehet élőszereplős rövidfilm, videoklip vagy animáció. A forgatásánál digitális kamera, kamerás mobiltelefon vagy kameraként működő fényképezőgép egyaránt használható.    

A 24 órás maraton, az időzónák figyelembe vételével egyszerre, egy időben zajlik a világon. A versenyzők maximum 1 perces filmekben hívhatják fel a figyelmet arra, hogy a mindennapokban mit tudunk tenni környezetünk megóvásáért. Az elkészült alkotásokat április 16. (vasárnap) 10 óráig kell feltölteni. A filmeket nemzetközi zsűri értékeli, az eredményt a maratont követő héten hirdetik ki. Külön értékelik és díjazzák a magyar diaszpórából és Magyarországról érkező alkotásokat. A verseny művészeti igazgatója a magyar származású Karl Bardosh, Tisch School of Arts New York University professzora. A verseny szervezője a Forgass a Földért Alapítvány, együttműködő partner a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara – áll a közleményben.