Környezetvédelem

Kevesen tudják, de van olyan hőszivattyú amely 1 nap alatt telepíthető

Az energiaárak emelkedése miatt sok háztartás keresi a lehetőségeket, hogy csökkentse a rezsiköltségeket, és az otthoni energiahatékonyság növelése az egyik leglátványosabb megoldás.

Tegye hatékonnyá otthona fűtését hőszivattyúval! Kalkuláljon itt ingyenesen (x) 

Az energiaárak drasztikus emelkedése óta rengeteg háztartás fontolgatja, hogy miként csökkenthetné rezsiköltségeit. Adottak a teljesen hétköznapi megoldások, például a fogyasztás tudatos mérséklése, ám igazán látványos eredményt nem ezekkel, hanem az otthon energiahatékonyságát növelő beruházásokkal érhetünk el. Számos megoldás adott, az egyik legnépszerűbb a hőszivattyú-telepítés, amely a fűtés és a hűtés modernizálásában segíthet. Cikkünkben azt mutatjuk be az az EU-Solar szakértői segítségével, hogy miként is valósulhat meg egy ilyen beruházás. Mindenekelőtt fontos kiemelni, hogy nincs két egyforma projekt, az árak alakulását számos tényező befolyásolja, köztük a rendszerméret, a hőszivattyú típusa, az ingatlan szigetelése, a ház lakóinak száma és energiafogyasztási szokásai. Nagy általánosságban elmondható, hogy megközelítőleg 1,5-5 millió forint közötti költséggel érdemes számolni, a ráfordítás hosszú távon térül meg.

A hőszivattyúkat három csoportba osztják attól függően, hogy milyen közegből nyerik a használatukhoz szükséges energiát, a különböző rendszerek kiépítése pedig működési elvükből fakadóan eltérő előkészületeket igényel. Egy geotermikus hőszivattyú esetében a telepítés mélyfúrással, komoly földmunkával jár együtt, míg a levegő-levegő és levegő-víz típusúak inkább kisebb szerelési munkálatokkal, így villany-, mechanikai- és fűtésszereléssel jár. Ez azt jelenti, hogy utóbbiak esetében a kiépítés gyors, akár egyetlen nap alatt el is végezhető. Fontos azonban kiemelni, hogy a levegő-levegő hőszivattyúkat csak a megfelelő végzettséggel rendelkező szakember telepítheti.

Geotermikus hőszivattyú

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a hőszivattyúkkal akkor lesz igazi a megtakarítás, ha az adott otthon korszerű. A telepítést ugyan régi építésű házaknál is el lehet végezni, a fűtési rendszer azonban csak akkor lesz hatékony, ha az otthon nem pazarolja az energiát, megfelelő a hőszigetelése. Éppen ezért a hőszivattyúk kiépítését sok esetben érdemes egyéb fejlesztésekkel együtt elvégezni.