Környezetvédelem

Másodszor is érvénytelenítették Romániában a hidrogénvonatok vásárlására kiírt tendert

Érvénytelenítették a hidrogénvonatok vásárlására kiírt második tendert is - számolt be az economedia.ro a vasúti reformért felelős hatóság (ARF) keddi közleménye alapján.

Románia az országos helyreállítási terv keretében szeretne 12 hidrogénhajtású vasúti szerelvényt vásárolni, 520 millió lejes (39,6 milliárd forint) uniós támogatással. A március 26-án meghirdetett közbeszerzési eljárásra egyetlen ajánlat érkezett, az Alstom Transport SA és a Linde Gaz Romania SRL alkotta társulás részéről, azonban az sem a szállítási határidők, sem pedig egy sor műszaki feltétel terén nem felelt meg a kiírási feltételeknek. A kiírási feltételek értelmében a tender nyertesének a szerződés aláírásától számítva legkésőbb 24 hónapon belül kellene leszállítania az első szerelvényt, az utolsónak pedig legkésőbb 33 hónapon belül kellene megérkeznie.

Az ARF 900 millió lejt (68,553 milliárd forint) fizetne a szerelvényekért, 15 éves szervízeléssel 2,4 milliárd lej (182,8 milliárd forint), 30 éves szervízeléssel pedig legfeljebb 4,1 milliárd lej (312,3 milliárd forint) lenne a beruházás értéke. Ahhoz, hogy a beszerzést részben az uniós Helyreállítási Alapból finanszírozzák, a szerződést 2023 végéig alá kellene írni, a 12 szerelvényt pedig 2026 augusztusáig le kellene szállítani. A tender érvénytelenítése miatt az első feltétel már biztosan nem teljesülhet. Az ARF 2022-ben írta ki az első közbeszerzési eljárást a hidrogénvonatokra, azonban arra egyetlen ajánlat sem érkezett. A tendert 2023 februárjában érvénytelenítették.

Ezt követően az ARF megrendelt egy piaci elemzést, hogy érdemi választ tudjon adni az érdeklődő cégeknek a hidrogén romániai termelésére, tárolására és szállítására vonatkozó kérdésekre. Romániában jelenleg nincs törvényileg szabályozva a hidrogén fuvarozási célú felhasználása, s hiányzik az ehhez szükséges infrastruktúra is. A bukaresti kormány elképzelései szerint a hidrogénvonatok az ország déli részén, a Bukarest-Pitesti-Craiova, Bukarest-Targoviste, Bukarest-Pitesti-Curtea de Arges és Bukaresti-Henri Coanda Nemzetközi Repülőtér nem villamosított vasúti szakaszokon közlekednének.