Környezetvédelem

Kék bolygó – Ökofarm a Pilisnél

A hagyományos módszerekkel, adalékok és ízfokozók nélkül termelő Breier Farm mutatkozott be Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztón is megtekinthető.

Ifjabb Breier László tulajdonos elmondta: másfél éve nyílt meg a farm Budapest határában, Pomázon. Hangsúlyozta: fontosak számukra a hagyományok, a magas minőség, a környezetbarát technológia, továbbá, hogy termékeiket helyben dolgozzák fel és minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak “a termőföldtől az asztalig”. A farmon “boldog” állattartás és “szelíd” növényvédelem módszerével dolgoznak. Az állatoknak nagy kifutójuk van, a takarmányozásnál lassú hízlalást alkalmaznak és termékeikben nincs ízfokozó, vegyi anyag, csak természetes fűszerek – tette hozzá.

Ifjabb Breier László beszámolt arról, hogy nagyon jó szakembereik vannak, a farm termékei kaphatók a helyi bisztróban, amely tavasztól őszig 70-80, hűvösebb időszakban 30 embert tud vendégül látni. Céljuk az is, hogy “visszacsábítsák az embereket a zöldbe”. Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett: a Breier Farm a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó és Élményprogramon is részt vett, hozzátéve, standjuknál hosszú sorok álltak. Breier László erre reflektálva hangsúlyozta, hogy próbáltak minél több embert megszólítani. Volt, aki az expón ismerte meg termékeiket és utána indult a farmra, hogy megkóstolja a többit is. Azt tapasztalták, hogy sok embert, különböző korosztályokat érdekel a fenntarthatóság. Áder János hozzátette: várják a Breier Farmot a következő expón is, ahol már mintegy 200 cég mutatkozhat be.