Környezetvédelem

A biztosítók fenntartható működésre átállását támogató ajánlást adott ki az MNB

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyarországi székhelyű biztosítók számára az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokról, illetve a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítéséről tevékenységük során.

Az ajánlás célja, hogy a biztosítók vegyék figyelembe a környezeti tényezőket, illetve segítséget kapjanak a fenntartható működésre történő átálláshoz és a felkészüléshez a jogszabályi változásokra – mondta Holczinger Norbert, az MNB Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője a jegybank szerdai budapesti héttérbeszélgetésén. A biztosítási piac szereplői az aszálybiztosításoktól a felelősségi kárviselésen át a befektetések átértékelődéséig számos módon kitettek a klíma- és környezeti kockázatoknak, így a zöld fordulat esetükben is kiemelten fontos – hangsúlyozta. Az ajánlás azt várja a biztosítóktól, hogy vállalatirányítási rendszereik átalakítása nyomán igazgatási, irányító és felügyelő testületeik kellően fel tudják mérni a klímaváltozási és környezeti kockázatokat. Ajánlott, hogy a biztosítók hozzanak létre az éghajlatváltozással, a környezeti kockázatok kezelésével és kontrolljával foglalkozó szervezeti egységet, illetve nevezzenek ki felelős vezetőt a téma kapcsán.

A jegybanki elvárások közé tartozik, hogy a biztosítók alakítsanak ki belső irányelveket, amelyek szabályozzák, hogy az éghajlatváltozáshoz köthető és környezeti kockázatok értékelése, valamint nyomon követése hogyan épül be a biztosítási folyamatba. Értékelniük kell emellett a klímaváltozáshoz köthető és környezeti kockázatoknak való kitettségüket, valamint a befektetési döntéseik meghozatalánál is figyelembe kell venniük a környezeti kockázatokat. A nyilvánosságra hozatallal kapcsolatos felügyeleti ajánlás, hogy a biztosítók az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokat illetően információkat, illetve kulcsfontosságú adatokat tegyenek közzé. Meg kell kezdeniük továbbá a felkészülést a már bejelentett, de még nem hatályos közzétételekre vonatkozó jogszabályok teljesítésére is. Az ajánlást 2025. január 1-jétől kell alkalmazniuk a biztosítóknak, a felkészülés során 2024 első félévében elemzést és akciótervet kell készíteniük az ajánlásban megfogalmazott elvárások kapcsán – közölte a főosztályvezető.