Környezetvédelem

Az EP jogszabályokat hagyott jóvá az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a hűtőszekrényekben, légkondicionálókban, hőszivattyúkban, illetve tűzvédelemben használt fluortartalmú gázok, az úgynevezett F-gázok és más ózonkárosító anyagok kibocsátásának csökkentését célzó jogszabályt - tájékoztatott az uniós parlament kedden.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A 457 igen szavazattal, 92 nemmel és 32 tartózkodással jóváhagyott üvegházhatású gázok kibocsátásának további csökkentését célzó jogszabály 2050-re előirányozza a fluorozott szénhidrogének (HFC-k) teljes kivonását, illetve csökkenő uniós fogyasztási kvótát irányoz elő a 2024 és 2049 közötti időszakra. A tervezett jogszabály szigorú követelményeket vezet be, amelyek megtiltják az F-gázokat tartalmazó termékek forgalmazását az uniós piacon, valamint konkrét kivonási határidőket vezet be a F-gázok használatának fokozatos megszüntetésére azokban az ágazatokban, ahol technológiailag és gazdaságilag megvalósítható az alternatívákra való átállás, például a háztartási hűtés, a légkondicionálás és a hőszivattyúk esetében.

Az ózonkárosító anyagok (ODS) kibocsátásának csökkentéséről szóló megállapodást 538 igen szavazattal, nyolc nem szavazattal és 13 tartózkodással fogadták el. A jogszabály követelményeket vezet be az ilyen anyagok visszanyerésére és újrahasznosítására az építőanyagokban, különösen a szigetelőhabokban a felújítások során, ami az unióban a fennmaradó ODS-kibocsátás fő forrása. Szigorú mentességeket vezet be továbbá az alapanyagként, azaz más anyagok előállításához, például a gyógyszeriparban vagy a vegyiparban, technológiai anyagként, laboratóriumokban és tűzvédelemben történő felhasználásuk esetére. Az EP plenáris ülésének zárószavazását követően a tagállamok kormányait tömörítő Európai Unió Tanácsának még hivatalosan jóvá kell hagynia a jogszabályokat.