Környezetvédelem

“Zöld folyosót” alakítanak ki a debreceni déli ipari övezetben

"Zöld folyosót" alakítanak ki a BMW debreceni autógyárának is helyet adó déli ipari övezetben, a fák és cserjék telepítése megkezdődött - jelezte a város polgármestere kedden a helyszínen sajtótájékoztatón.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Papp László (Fidesz-KDNP) emlékeztetett rá: a 2019-ben elindított új környezetpolitikai törekvéseknek megfelelően Debrecenben a gazdaságfejlesztésnek fenntartható módon, környezettudatosan kell történnie. A város zöldítése az ipari övezetekre is kiterjed, ennek jegyében indították el azt a fásítási folyamatot, amelyben az észak-nyugati gazdasági térségben, beleértve a józsai, a kismacsi és a nagymacsi városrészeket, háromezer fát és több mint ötvenezer cserjét ültetnek el – mondta. Hozzátette: az első ütemben tavaszig 788 fa (hársfa, szilfa, kőris és tölgy), valamint ötezer cserje kerül a földbe a BMW gyár környékén, a teljes program két év alatt valósul meg. Balázs Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester felidézte, hogy két héttel ezelőtt fogadták el a város Zöld Kódexét, amelyet a Debreceni Egyetem kutatóival és a zöld munkacsoport tagjaival közösen készítettek el, és amely jelenleg Magyarország legjelentősebb városzöldítési programja.

Hozzátette: tavaszra befejeződik az Ültessünk tízezer fát Debrecenben program, amelyet az idén újra meghirdetnek, az északi, illetve a déli ipari övezetekben, valamint a Civaqua vízgazdálkodási programhoz kapcsolódó zöld folyosókban további nyolcezer, így összesen 28 ezer fát ültetnek el Debrecenben, és megkezdik a régi városi fasorok megújítását is. Balázs Ákos szerint a 28 ezer fa évente ötezer tonna szén-dioxidot és 1200 tonna port köt meg, emellett 90 hektáron biztosít árnyékot, és városi környezetben 6-8 Celsius fokkal csökkenti a hőérzetet. Hans Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen igazgatója kiemelte: a környezetvédelem nagyon fontos számukra, eddig 350 fát ültettek el a gyár területén és környezetében, amit tovább folytatnak, egy 44 hektáros területen pedig napelemparkot alakítanak ki. A sajtótájékoztatót követően a városvezetők és a BMW jelenlevő vezetői és dolgozói közösen ültettek fákat a helyszínen.