Környezetvédelem

Csillagászati hetet tartanak a pécsi kulturális negyedben márciusban

A magyar űrhajósjelöltekkel találkozhatnak, és - egyebek mellett - a marsi lét feltételeiről és az univerzumról szerezhetnek ismereteket az érdeklődők a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben a március 18. és 24. között zajló Csillagászati héten.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A pécsi kulturális negyedet fenntartó Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közleményében azt írták: a rendezvény keretében hétköznapokon délután öt órától a legkiválóbb hazai szakemberek előadásai hallhatók. Ismeretlen erők mozgatják az Univerzumot: a sötét anyag és sötét energia nyomában címmel tart ismertetőt Kiss L. László, Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász, majd a Mentőexpedíció című film valóságtartalmát vizsgálja meg Kovács József a Hasznos túlélési tanácsok kezdő marslakóknak – Valódi tudomány a vörös bolygón című előadásában. Hegedüs Tibortól a csillagok, csillagrendszerek életéről hallhatnak majd érdekességeket a résztvevők, míg Nagy Ádám olyan népszerű sci-fi és fantasy filmek magyar vonatkozású érdekességeit szedi össze, mint a Star Trek, az Érkezés, a Múmia vagy a Harry Potter.

A HUNOR-program során választották ki – Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András személyében – a négy űrhajósjelöltet, hogy egyikük a tervek szerint a Nemzetközi Űrállomáson végezhessen majd kutatómunkát. A felkészülésről, az előttük álló feladatokról, tervekről beszélget a jelöltekkel Nagyváradi László és Gyenizse Péter. A közleményben igazi különlegességként írnak a Tapintható univerzum című interaktív kiállításról. A Bakonyi Csillagászati Egyesület hallható-tapintható programja összesen 90 tapintható, domborított, egyedileg festett modell segítségével mutatja be a Naprendszer égitesteit, az egyes makettekhez pedig részletes audio-leírás tartozik. A tapintható, interaktív tárlat a vak és gyengénlátó emberek számára is betekintést ad az univerzum leginkább látás útján megismerhető világába – emelték ki. Az előadásokat planetáriumi vetítések és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki, emellett a gyerekek Mars-küldetésre indulhatnak, ahol űrhajós sisakot is felpróbálhatnak. A rendezvény hétvégi napjain csillagászati-ismeretterjesztő programok várják az érdeklődőket, akik részt vehetnek földönkívüli “varázsórán”, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét, míg az Utazó planetárium közreműködésével látványos fulldome filmvetítések láthatók. Az óvodásoknak szóló animációs filmek mellett komolyabb témájú, felnőttek számára izgalmas ismeretterjesztő vetítések is lesznek – jelezték a kommünikében. A programokról bővebb információk találhatók a zsolnaynegyed.hu oldalon.