Környezetvédelem

EM: Raisz Anikót az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése alelnökévé választották

Raisz Anikót az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése alelnökévé választották - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-t közleményben pénteken.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Magyarország számára kiemelt fontossággal bír, hogy a környezetvédelem és a zöld átállás területén is a nemzetközi együttműködések alakítója lehessen – hangoztatta a szaktárca tájékoztatása szerint Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésén (UNEA) pénteken Nairobiban. Az EM ismerteti: a 2024. február 26. és március 1. között hatodik alkalommal megtartott közgyűlés fő témája volt a hatékony, befogadó és fenntartható többoldalú fellépés az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése ellen, valamint a szennyezés leküzdése érdekében. A pénteken zárult ülésszak végén Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárt megválasztották az UNEA irányító testülete egyik alelnökének.

Az államtitkár felszólalásában hangsúlyozta, hogy a nemzeti szintű politikák és intézkedések a siker előfeltételei, amihez nemzetközi szinten jelentősen hozzájárul az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) is. Emlékeztetett, hogy a magyar kormány számára kiemelt fontossággal bír a környezeti és természeti erőforrások védelme, ezért elkötelezett a zöld gazdaságra történő átállás előmozdítása mellett. A kapcsolódó iparfejlesztések a munkahelyek megőrzése mellett nagymértékben hozzájárulnak a gazdasági növekedés helyreállításához és a versenyképesség megerősítéséhez is. Ennek érdekében a magyar kormány az elmúlt években számos intézkedést tett, Raisz Anikó ezek között említette többek között az új hulladékgazdálkodási rendszerrel együtt a kiterjesztett gyártói felelősségvállalási rendszer bevezetését, a kötelező visszaváltási rendszer elindítását és a biohulladékok elkülönített gyűjtésének megkezdését. Az ülésszak végén megválasztották az UNEA új irányító testületét, amelynek feladata, hogy két közgyűlés közötti időszakban segítsék az UNEA ügyeinek vitelét és az elnök munkáját, valamint előkészítse a következő közgyűlést (UNEA7). Az UNEA7 elnökségét Omán látja el, a kelet-európai regionális csoportot Magyarország és Georgia képviseli – ismertette a minisztérium.

Az EM közleményében ismerteti: az UNEA a legmagasabb szintű globális környezetvédelmi döntéshozó fórum, melynek üléseire kétévente kerül sor Nairobiban, az UNEP székhelyén. Az UNEP célja a legfőbb globális környezeti intézményként a globális környezeti program létrehozása, a kapcsolódó tevékenységek koordinálása, a fejlődő országokban való környezeti szempontból elfogadható gazdaságpolitika kialakításához való segítségnyújtás és a fenntartható fejlődés elősegítése.