Környezetvédelem

Elindult a Településfásítási program tavaszi ültetési időszaka

Erős társadalmi igény van a zöldterületek bővítésére, a Településfásítási program pedig a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés Magyarországon - hangsúlyozta Nagy István agárminiszter kedden a Győr-Moson-Sopron vármegyei Újrónafőn, ahol az Országfásítási program részeként elindult a Településfásítási program tavaszi ültetési időszaka.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A tárcavezető – aki a térség fideszes országgyűlési képviselője – elmondta, hogy az elmúlt három évben a megvalósításhoz a Vidékfejlesztési program biztosított kétmilliárd forint támogatást, az idei feladatokra pedig 550 millió forint áll rendelkezésre. Kiemelte: év elején hirdették meg a tízezer lélekszám alatti települések zöldítését szolgáló program negyedik ütemét. Az önkormányzatok tízezer sorfát igényelhettek, a tavaszi ültetési időszakra négyezer, az őszire hatezer sorfa volt elérhető. Idén is 13 fafajból lehetett választani, településenként legalább tíz, legfeljebb harminc darabot, a szakszerű ültetéshez támasztókaró, takarómulcs és védőrács is rendelkezésre áll – tette hozzá. Nagy István elmondta, hogy idén a legtöbb sikeres igénylés Somogy vármegyéből érkezett, ez 48 települést jelent. A legkisebb igénylő település a 27 lakost számláló Zala vármegyei Lendvajakabfa, míg a legnagyobb a Veszprém vármegyei Balatonalmádi, 9943 lakossal. Az elmúlt három évben 1500 településen 46 ezer sorfát ültettek el, míg a program négy üteme alatt Győr-Moson-Sopron vármegyében 3975-öt – fűzte hozzá.

Az agrárminiszter hangoztatta, hogy a program sikerét nemcsak az eddig kihelyezett fák mennyisége igazolja, hanem a jelentkezés nagysága is: idén rövid idő alatt elfogytak a rendelkezésre álló fák, a túljelentkezés háromszoros volt. A fákat és azok szállítását ezúttal is a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja az Országos Erdészeti Egyesület koordinációja mellett. Az egyesület részvétele jelzésértékű, mert a program komoly ösztönzést jelenthet az erdőtelepítési pályázatokon való részvételben is – mondta, hozzátéve, hogy az ország fával borított területének növelése továbbra is az agrártárca kiemelt céljai közé tartozik. Nagy István hangoztatta, hogy az Országfásítási program 2019-es meghirdetése óta 43 700 hektár új erdő telepítésére nyertek támogatást a gazdák. Az erdősítést támogató, egymást kiegészítő programok révén idehaza az erdők térfoglalása folyamatosan nő. Kiemelte, hogy a kormány stratégiai elemként tekint továbbra is az ország erdővagyonára, mert az erdők megmaradása és gyarapodása a jövőnk záloga. Az élhetőbb környezet megteremtése érdekében a cél az, hogy az ország fával borított területe 27 százalékra növekedjen – mondta.

Tóth Mária, Újrónafő polgármestere elmondta, hogy a Településfásítási programban tavasszal harminc darab amerikai hársfát ültetnek a Petőfi Sándor utcát az Alkotmány utcával összekötő szakaszon, amit a jövőben reményei szerint Hársfa utcának neveznek el. Hozzátette, hogy a településen 2021-ben az Országfásítási program részeként 30 darab nyírfát ültettek.