Környezetvédelem

Agrárminisztérium: Törökország fontos partner a klímaváltozás elleni küzdelemben

Törökország erdőtelepítési és erdőkezelési tapasztalatai különösen hasznosak Magyarország számára, mivel olyan klimatikus viszonyok között gazdálkodnak, amelyek az előrejelzések alapján hazánkban is várhatók - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a török állami erdészeti vezetők magyarországi látogatása alkalmából.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Kiemelte: “hazánk számára stratégiai kérdés, hogy az ország zöldvagyonát fel tudjuk készíteni a klímaváltozásra, hogy továbbra is minden polgár számára biztosíthassa olyan szolgáltatásait, mint a rekreációs lehetőségek, a biodiverzitás növelése vagy éppen a szénmegkötés”. Törökország az elmúlt évtizedben jelentős erdőtelepítési programot hajtott végre olyan termőhelyeken, amelyek a klímaváltozás hatására hazánkban is jellemzőek lesznek. Hozzátette, “tudományos és szakmai együttműködést indítottunk nemcsak a kutatóintézetek, hanem az állami erdőket kezelő, gyakorlati erdőgazdálkodást megvalósító szervezetek szintjén is. A legfontosabb együttműködési területnek a szaporítóanyag-felhasználás mutatkozik” – mondta.

Török partnereink segítségével őshonos fafajaink olyan déli származású magjához juthatunk hozzá, amely már alkalmazkodott a szárazabb és melegebb klímához – jegyezte meg.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar állami erdőkezelés ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható modellen alapul, lépést tart és választ kínál az európai zöld elvárások erősödésére. Zámbó Péter kijelentette: “hazánk jelentős, egy évszázadra visszanyúló tapasztalattal rendelkezik az erdőtelepítések területén, hiszen azóta megdupláztuk az ország erdőterületét. Éppen ezért kiemelt fontosságú az együttműködés a tőlünk földrajzilag déli-dél-keleti irányban található országokkal, hogy a tapasztalatcsere segítségével a változó klimatikus viszonyok között is fenntarthassuk eddigi eredményeinket” – tette hozzá az államtitkár. A Török Államerdészet Ibrahim Yüzer főigazgató-helyettes által vezetett küldöttségét az Agrárminisztérium, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete és a magyar állami erdészeti társaságok fogadták egy hetes programon. A szaporítóanyag-termelési kutatások mellett a szakmai témák között szerepel többek között az erdők tűz elleni védelmében és az erdőnevelési kérdésekben történő együttműködés. A Mecsekerdő Zrt. által szervezett terepi programrészen mindezen területek tapasztalatait átadják a magyar szakemberek – közölte az Agrárminisztérium.