Megújuló energiaforrások

Ön is a kukába dobja, pedig energiát is termelhetne vele

Újrahasznosítás alatt sokan csak a műanyagokra gondolnak, pedig a biohulladékok újrafeldolgozásában is hatalmas potenciál van.

Lukitawesa Lukitawesa, a Boråsi Egyetem munkatársa szerint a citrusfeldolgozó-ipartól származó hulladékokból értékes biogáz, illetve egyéb termékek állíthatóak elő – írja a Phys.org. A fiatal szakértő otthonában, az indonéziai Yogyakartában a Gemah Ripah zöldség- és gyümölcspiacon naponta 1-2 tonna hulladék keletkezik – ez alapján el lehet képzelni, mekkora globális problémáról is van szó. Lukitawesa szerint a citrusiparban a hulladék a teljes gyümölcstömeg 40-60 százalékát teszi ki, évente pedig mintegy 132 millió tonna citrust dolgoznak fel, így elképesztő mennyiségű felhasználatlan anyagot dobnak ki.

A kutató vizsgálatainak középpontjában az áll, hogy miként lehet metánt, biogázt, illetve a biológiailag lebomló műanyag számára hasznos anyagokat előállítani a citrusipar hulladékaiból. Ez egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen a citrushéj olaja mérgező, a hulladék pedig nagyon nehezen dolgozható fel anaerob környezetben. A hasonló toxikus szerves hulladékok éppen ezért jellemzően szemétlerakókba kerülnek.

Lukitawesa olyan eljárást dolgozott ki, amely két lépésben valósítja meg az anaerob bomlást. A szakértő felismerte, hogy már a feldolgozás első lépésének közvetlen termékei, a zsírsavak is hasznosak, illetve hogy bioreaktorok segítségével illékony zsírsavak állíthatóak elő a nagy mennyiségű citrushulladékból. Ezen zsírsavakat az ipar manapság a gyógyszergyártástól az élelmiszer- és festékkészítésen át a műanyaggyártásig számos területen hasznosítja.

Lukitawesa következő célja az, hogy tovább finomítsa a feldolgozási módszerét. A kutató elképzelhetőnek tartja, hogy gyümölcshulladékokból olyan táplálék-kiegészítők is létrehozhatóak, melyeket a haszonállatoknak adva csökkenthetjük az élőlények metánkibocsátását. Ez azt jelenthetné, hogy a citrusmaradványok segítségével nemcsak az újrahasznosítást szélesíthetnék, hanem egy, a klímaváltozás szempontjából kifejezetten súlyos problémával is felvehetnék a versenyt.